Deskundigen pleiten voor inperking gebruik pur-isolatie

27.07.2022 | Nieuws Simone Tresoor

Deskundigen pleiten voor inperking gebruik pur-isolatie

Bij het spuiten van pur-isolatie worden fouten gemaakt waardoor schadelijke stoffen vrijkomen die bij bewoners gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Die lopen uiteen van geïrriteerde ogen tot (zware) benauwdheidsklachten. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat in handen is van RTL Nieuws schrijft het medium.

Purschuimisolatie wordt ook gebruikt voor het isoleren van een dak, een spouwmuur of een vloer. Over het gebruik van pur als vloerisolatie wordt in het conceptrapport alarm geslagen. Deskundigen pleiten ervoor minder of geen pur meer te gebruiken bij vloerisolatie.

Op locatie meer risico
Paul Scheepers, toxicoloog bij de Radboud Universiteit die het genoemde rapport heeft ingezien, legt uit dat de pur in bijvoorbeeld meubels en matrassen onder gecontroleerde omstandigheden in fabrieken wordt gebruikt. Anders is dat wanneer het onder een vloer wordt gespoten voor isolatie. Het schuim wordt dan op locatie gemaakt en aangebracht.

Tijdens het proces van het aanbrengen van purschuimisolatie worden gevaarlijke stoffen gebruikt en/of gevormd. Bij blootstelling kunnen deze stoffen op korte en lange termijn ernstige gezondheidsschade veroorzaken, blijkt uit het onderzoek. Scheepers: "In een fabriek kun je het chemische proces controleren. Bij mensen thuis wordt dat een stuk lastiger."

Andere omstandigheden spelen rol
Buiten het chemische proces kunnen andere omstandigheden ook een rol spelen. Denk aan de verwerkingstemperatuur, ventilatie en vocht. Gaat het niet volgens de voorschriften of gaat er iets mis, dan loop je risico dat het pur bijvoorbeeld niet goed uithardt of te warm wordt verwerkt. Dan blijven ook daarna over langere tijd schadelijke stoffen vrijkomen.

In 2020 publiceerde de Gezondheidsraad een advies over de gezondheidsrisico's van het gebruik van gespoten pur-isolatie. Daar werd geconcludeerd dat de risico's voor de volksgezondheid minimaal zouden zijn als isoleerders zich netjes aan alle voorschriften zouden houden. Maar dat gebeurt niet altijd, met een verhoogd risico voor de bewoners als gevolg.

PURpurschuimisolatiegezondheidsklachten

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu