Europese Commissie: 'Europese landen kunnen voor 2030 van Russisch gas af'

08.03.2022 Joyce Beuken

Europese Commissie:

De Europese Commissie presenteert dinsdag een plan om de gasafhankelijkheid van Rusland nog voor 2030 flink af te bouwen. Dat schrijft onder meer de Volkskrant. Europese landen zouden voor 2030 al onafhankelijk kunnen zijn van Rusland. Hoe eerder hoe beter, stelt de Commissie.

In het voorstel wordt een combinatie genoemd van versneld omschakelen naar duurzame energie, energiebesparing, contracten met gasleveranciers elders en de opbouw van gasreserves als een manier om gas uit Rusland niet langer nodig te hebben. Wind, zon, groene waterstof en biogas worden genoemd als duurzame energievormen.

Oorlog
Het plan is een reactie op de oorlog in Oekraïne. “De Europese Unie moet voorbereid zijn op elk mogelijk scenario”, staat in de ontwerptekst van het energieplan dat door commissaris Timmermans (Green Deal) en Simson (Energie) wordt gepresenteerd. Europese landen kopen jaarlijks 155 miljard kubieke meter gas van Rusland, wat gelijk staat aan 40 procent van de jaarlijkse Europese gasimport.

Lees ook: Conflict onderstreept belang energietransitie

De productie van biogas moet volgens de Commissie worden verdubbeld. Ook moet de productie van groene waterstof omhoog, naar 25 miljard kubieke meter. Met windenergie kan 15 miljard kubieke meter gas worden bespaard.

Isoleren
Door de isolatie van woningen aan te jagen, kan de jaarlijkse vraag naar gas met 25 miljard kubieke meter omlaag worden gebracht. Maar naast verduurzaming wordt er ook gekeken naar alternatieve leveranciers van gas, ook in vloeibare vorm. Zo is het volgens de Commissie wenselijk om gas te importeren uit bijvoorbeeld de VS, Qatar en Noorwegen.

Lees ook: NVDE: ‘Nederland kan binnen een jaar bijna vijf miljard kuub aardgas besparen’

Tot slot moeten er strategische gasreserves worden aangelegd, die op zijn minst moeten voorzien dat Europese landen de winter doorkomen. Het prijskaartje voor de ambitieuze plannen? 100 miljard euro.