Conflict onderstreept belang energietransitie

28.02.2022 Simone Tresoor

Conflict onderstreept belang energietransitie

Als iets de afgelopen dagen pijnlijk duidelijk is geworden, is het de afhankelijkheid van Europa van Russisch aardgas. Uiteindelijk zal de energietransitie de afhankelijkheid verminderen, maar dat gaat nog wel even duren. De komende winters zijn er beperkte alternatieven en de oorlog in Oekraïne zorgt voor prijsstijgingen en onrust, schrijft Nu.nl.

Twee derde van alle export van Rusland bestaat uit olie en gas. Samen vult dit voor 40 procent de staatskas. Een kas die gevuld wordt door de staatsbedrijven Gazprom en Rosneft. Nederlandse gemeenten en waterschappen die een energiecontract bij Gazprom hebben voelen zich inmiddels ongemakkelijk dat hun geld rechtstreeks naar de staatskas van Poetin stroomt en bekijken of ze onder de contracten uit kunnen komen.

Nord Stream 2
Circa 40 procent van het aardgas dat in Europa wordt verbruikt komt uit Rusland en het speelt een belangrijke rol in het Europese energiesysteem. Vervuilende kolencentrales worden gesloten en als tussenstap naar hernieuwbare bronnen zet men het schonere Russische gas in. En dat aardgas wordt niet alleen gebruikt voor de verwarming van huizen, maar ook voor de productie van elektriciteit.

Vooral Duitslands afhankelijkheid van Russisch gas is groot aangezien zij de komende jaren niet alleen veel kolencentrales, maar ook al haar kerncentrales sluit. Toch nam bondskanselier Scholz vorige week het omstreden besluit de gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig niet in gebruik te nemen. Critici, met de Verenigde Staten voorop, hebben steeds aangegeven dat het project Rusland in de kaart zou spelen.

Russisch gas nog tien tot twintig jaar belangrijk onderdeel energievoorziening
Russisch gas boycotten zou Europa zelf veel pijn doen en het laten aanvoeren van vloeibaar gas (LNG) uit de Verenigde Staten of Qatar kan maar beperkt en is relatief duur. Het Kremlin is zich bewust dat hun gas de komende tien tot twintig jaar een belangrijk onderdeel is van onze energievoorziening.

“De EU zet vol in op hernieuwbare energie”, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week. "Dat zal de strategische onafhankelijkheid van Europa op energievlak versterken." Maar het kan ook zo zijn dat de ontwikkelingen in Oekraïne op de korte termijn er voor zorgt dat Europa extra investeert in de winning van fossiele brandstoffen op eigen grondgebied.

Energie-expert Lucia van Geuns van The Hague Centre for Strategic Studies: "Op de korte termijn zal er links en rechts olie en gas worden gewonnen om op de korte termijn leveringszekerheid te garanderen. Het conflict onderstreept het belang van de energietransitie. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. De tijd is onze grootste vijand."