Hoekstra: ‘Energieboycot behoort tot de mogelijkheden’

24.02.2022 Jan de Wit

Hoekstra: ‘Energieboycot behoort tot de mogelijkheden’
©Martijn Beekman

In Nederland gaan verschillende stemmen op om Russische energie te boycotten in reactie op Russische invasie in Oekraïne. Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat dit tot de mogelijkheden behoort. De Britse premier Boris Johnson riep Europa op om het afnemen van Russisch olie en gas collectief te stoppen.

In een opiniebijdrage in de Volkskrant hebben verschillende ondertekenaars, waaronder Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, en Michel Scholte, de minister van Nieuwe Economie (officieuze titel), gemeenten en waterschappen opgeroepen om te wisselen van gasleverancier.

Sinds Gazprom Energy tien jaar geleden zijn eerst kantoor in Den Bosch opende heeft het een positie als marktleider onder de Nederlandse gemeenten verovert, dat stelt Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van Follow the Money. Eneco heeft slechts 47 gemeenten als klant.

“Jaarlijks vloeien miljoenen euro’s publiek geld via Nederlandse gemeenten naar de Russische staat: in totaal 120 gemeenten nemen gas af van Gazprom. Nu de spanningen in Oost-Europa door de Russische inval een toppunt bereiken en de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, is het tijd dat politieke partijen zich hiertegen verzetten: #StopGazprom, wissel van gasleverancier”, zo luidt de petitie.

Hoewel een energieboycot Nederland hard kan raken, ook omdat de energieprijzen al historisch hoog zijn, wil minister Hoekstra dat als sanctie niet uitsluiten, dat meldt NRC. “Het is essentieel dat we laten zien dat we dit niet over onze kant laten gaan. Er moet een antwoord komen vanuit de Europese Unie en de NAVO.”

In een televisietoespraak riep Johnson Europa ondertussen op om collectief te stoppen met het afnemen van olie en gas van Rusland, dat melden internationale persbureaus. Het Verenigd Koninkrijk zal met bondgenoten ”enorme sancties” opleggen om de Russische economie te belemmeren.

Lees ook: Duitsland schort ingebruikname Nord Stream 2 opnieuw op

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook al laten weten dat nieuwe contracten over de levering van Russisch gas "ondenkbaar zijn", dat meldt de NOS. "We moeten sneller dan gedacht plannen maken om onszelf minder afhankelijk te maken van autoritaire regimes." Ook heeft Duitsland al laten weten dat het voorlopig afziet van de ingebruikname van Nord Stream 2.