Fors draagvlak voor meer energieonafhankelijkheid

26.04.2024 Jan de Wit

Fors draagvlak voor meer energieonafhankelijkheid
©Topsector Energie

Liefst 83 procent van de Nederlanders wil dat Nederland zoveel mogelijk van zijn eigen energie gaat opwekken, dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction. Daarbij vindt 64 procent van de respondenten de energietransitie noodzakelijk en slechts 18 procent vindt dat niet het geval.

Wanneer Nederland energie moet importeren, hebben de meeste respondenten er moeite mee als dit uit Rusland komt en zien ze dit het liefste komen uit landen als Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en Zweden. Liefst 83 procent wil dat Nederland zoveel mogelijk van zijn eigen energie opwekt.

Daarbij hebben wind- en zonne-energie het meeste draagvlak. Over kernenergie is meer verdeeldheid: 35 procent is duidelijk voor en 20 procent is duidelijk tegen. Voor fossiele bronnen als aardgas en steenkool is het draagvlak klein. Toch worden betaalbaarheid en betrouwbaarheid aanzienlijk belangrijker gevonden door de respondenten dan duurzaamheid en rechtvaardigheid.

Motivaction concludeert dan ook dat Nederlanders veel vragen als het gaat om de energievoorziening. “We willen onafhankelijk zijn van het buitenland, energie moet met name komen van wind en zon, en het energiesysteem moet betaalbaar en betrouwbaar zijn. Het is een lastige taak voor de nieuwe regering om hier een oplossing voor te vinden”, aldus de onderzoekers. “We zien dat betaalbaarheid belangrijk wordt gevonden, gevolgd door onafhankelijkheid van onbetrouwbare regimes en landen buiten de EU.”