Geen extra gas uit Groningenveld

28.09.2021 Jan de Wit

Geen extra gas uit Groningenveld
©Arenda Oomen

Hoewel er stemmen opgingen voor extra gaswinning uit het Groningenveld vanwege de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, heeft Stef Blok, minister van Economische Zaken en Klimaat besloten dat het ook komend gasjaar – dat loopt van oktober 2021 tot en met oktober 2022 – bij de afgesproken 3,9 miljard kuub blijft, dat meldt Rijksoverheid.

Minister Blok heeft bepaald dat de NAM, in het laatste reguliere gasjaar, 3,9 miljard kuub mag winnen uit het Groningenveld. Dat is in lijn met het advies van gasnetbeheerder Gasunie Transport Services uit februari en een verdere daling van de Groningse gaswinning.

Deze hoeveelheid ligt ver onder het niveau van 11,2 miljard kuub dat was voorzien in het basispad uit 2018, en is ongeveer een halvering ten opzichte van het winningsniveau voor het huidige gasjaar. Na het gasjaar 2021/2022 is het veld alleen nog in gebruik als reservemiddel. Een situatie die wat het kabinet betreft zo kort mogelijk duurt.

Het veld blijft nog dienst doen als reservemiddel, in het geval van een extreem koude winter of grote leveringsproblemen, in verband met de leveringszekerheid. Een aantal winningslocaties blijft stand-by, zodat de productie weer opgestart kan worden als dat nodig is. Daarbij is het technisch nodig om een minimale hoeveelheid gas te winnen, circa 1,5 miljard kuub.

“Dit is een historisch moment: het laatste jaar dat we nog ‘gewoon’ gas uit Groningen halen. Het stoppen van de gaswinning zorgt ervoor dat de belangrijkste oorzaak verdwijnt van de aardbevingen. En dat is de enige manier waarop we ervoor kunnen zorgen dat de Groningers net zo veilig kunnen wonen als mensen in de rest van het land”, aldus minister Blok.