Het begint te kantelen

07.02.2023 | Column Patrick Jansen

Het begint te kantelen

Het is nu het derde jaar dat ik deze column mag schrijven. Als ik terugkijk naar de vorige columns, is het mooi om te zien dat er steeds meer in beweging komt. 

Zo hebben de ‘woonfabrieken’ zich de afgelopen maanden mogen verheugen op ruime aandacht van minister Hugo de Jonge. Een teken dat industrieel bouwen steeds meer tractie begint te krijgen. De saldering staat nu daadwerkelijk tot discussie (column najaar 2021), waardoor de vorming van ons toekomstige energienet vorm kan gaan vinden. De standaarden voor uitwisselingen van data (column voorjaar 2022) krijgen steeds meer vorm. Europa gaat zich steeds harder opstellen met betrekking tot milieueisen (column najaar 2022).

Het aantal VMBO-studenten techniek neemt toe
Daarbij zien we de installatietechniek meer en meer professioneler worden. Het is daarbij kenmerkend dat kleinere installatiebedrijven steeds vaker overgenomen worden. Ook zien we installatiebedrijven overgenomen worden door fabrikanten of bouwers, waarbij er steeds meer verticale ketenintegratie plaatsvindt, zodat we steeds meer van een echte bouwindustrie kunnen gaan spreken.

Door schaalvergroting kunnen de investeringen worden gedaan die nodig zijn om de bouwketen verder te optimaliseren. Daarbij moeten we niet vergeten dat de vakmensen bij de kleinere installateur essentieel zijn om de energietransitie bij particulieren te faciliteren.

Door de belangstelling voor techniek zien we gelukkig ook het aantal VMBO-studenten op de technische opleidingen weer toenemen. Ook binnen ons bedrijf zien we dat het weer iets gemakkelijker is om de technische vacatures in te vullen. Doordat de techniek in de bouw zich steeds sneller ontwikkelt, wordt de bouwindustrie ook steeds interessanter voor personen die niet als eerste aan de bouw zouden denken. Zo zien we technieken uit de game-industrie gebruikt worden bij het ontwerp en geautomatiseerde productietechnieken in de realisatie.

Het sentiment is ten goede aan het veranderen
Er zijn natuurlijk tal van donkere wolken aan de lucht door de onrust in de wereld. De woningnood in Nederland is zeker niet binnen een paar jaar opgelost. De hogere rentes en de stikstofproblematiek maken dit ook niet gemakkelijker.

Maar ik heb wel het gevoel dat er een kanteling plaatsvindt waardoor het sentiment richting de bouwindustrie ten goede aan het veranderen is. ChatGPT geeft op de vraag waar gaat het heen met de Nederlands bouwsector dan ook het antwoord: De toekomst van de Nederlandse bouwsector lijkt veelbelovend te zijn.

We moeten er dan ook met zijn allen voor zorgen dat een mogelijke recessie het sentiment niet omkeert en we mensen gaan verliezen voor de sector. Laten we blijven vertellen hoe mooi de bouwsector is en dat het bij uitstek de plek is om een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame leefomgeving.

Patrick JansenRensa

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu