Duurzaam door data

22.02.2022 Patrick Jansen

Duurzaam door data

Er is veel aandacht voor het verduurzamen van gebouwen, onder meer door het toepassen van elektrische warmtepompen. Dat moet ervoor zorgen dat we het energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot tijdens het gebruik kunnen verminderen. Maar ook tijdens het (ver)bouwen van die gebouwen kunnen belangrijke stappen gezet worden.

De bouwsector is goed voor een derde van de transportbewegingen in Nederland. Het kabinet trekt dan ook niet voor niets tot 2030 ruim 500 miljoen euro uit om de uitstoot van de bouwsector te verminderen. Daarnaast wordt volgens statistiekbureau CBS een kwart van de geleverde producten in de bouw weer afgevoerd als afval (sloopafval niet meegerekend).

Industrialisatie van het bouwproces levert behoorlijke CO2-reductie op
Door het verminderen van transportbewegingen en het voorkomen van een groot deel van het afval kan een vergelijkbare CO2-reductie worden gerealiseerd als bij het verduurzamen van gebouwen. Industrialisatie van het bouwproces kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Zo hebben we bij Rensa Family nu een aantal projecten waarbij het 3D-model zo ver uitgewerkt is, dat de exacte artikelen, aantallen en lengtes uitgelezen kunnen worden. Dat maakt het mogelijk om de materialen exact geprefabriceerd aan te leveren. En dat maakt dan weer het minimaliseren van afval en transportbewegingen mogelijk.

Eenduidig uitwisselen van data is nodig
Toch is de praktijk weerbarstig. We kunnen die minimalisatie van transport en afval realiseren omdat wij zelf de complete logistiek verzorgen én we met een partij samenwerken die de engineering en realisatie in dat project, zowel bouwkundig als installatietechnisch, realiseert. Maar vaak bestaan bouwketens uit veel schakels en vrijwel geen enkele schakel heeft overzicht over de gehele keten. Dat maakt dat inefficiënte processen vaak onzichtbaar blijven en de mogelijkheden niet worden benut.

Wat nodig is om vanuit een bouwinitiatief tot een duurzame realisatie te komen, is het eenduidig kunnen uitwisselen van data. Gelukkig zijn er vandaag de dag tal van partijen die zich daarmee bezighouden. Daarbij is het belangrijk dat ‘de praktijk’ erbij betrokken blijft zodat er snel, praktische en werkbare oplossingen komen.

Daarom doe ik bij dezen een oproep aan de praktijk: lever een bijdrage aan initiatieven als ETIM-MC en DSGO, zodat we er samen voor zorgen dat het eenvoudiger wordt om logistieke bewegingen en afval te minimaliseren.