Isolatiebedrijven negeren regels purschuim

20.10.2021 Joyce Beuken

Isolatiebedrijven negeren regels purschuim

Cobouw heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin bedrijven zich aan de vorig jaar aangescherpte regels houden rondom de veiligheid van gespoten purschuim. Hieruit is gebleken dat een aantal bedrijven de regels aan hun laars lappen, bijvoorbeeld door bewoners tijdens de werkzaamheden aanwezig te laten zijn.

Purschuim is al lange tijd een ietwat omstreden product. Desondanks stellen het TNO en de Gezondheidsraad dat het geen risico voor de gezondheid hoeft te hebben, mits het aanbrengen veilig en zorgvuldig gebeurt.

Bescherming tegen stoffen
In de zomer van 2020 zijn er voor alle bedrijven die purschuim spuiten nieuwe richtlijnen opgesteld, ter bescherming van bewoners en werknemers tegen gevaarlijke stoffen. Bewoners moeten onder meer gewaarschuwd worden om tijdens de werkzaamheden tot twee uur erna niet in het gebouw aanwezig te zijn. Ook ventileren is belangrijk bij projecten waarbij met gespoten purschuim gewerkt wordt.

Een aantal bedrijven leeft de regels niet na, blijkt uit het onderzoek van Cobouw. Onder meer in Gelderland ging het bij vier woningen mis. Purschuim leverde stank op die maandenlang bleef hangen, waarna bewoners last kregen van hun ogen, huid en longen. “Zodra we het huis verlieten was er niets aan de hand, maar zodra we terugkeerden kwamen de klachten direct terug.”

Stank onthult
GGD concludeerde dat de klachten te wijten waren aan het purschuim, waarna het materiaal verwijderd werd. Het bedrijf dat het materiaal leverde voor de kruipruimten waar het mis ging, ThermoSolutions, stelt dat de fabrikant mogelijk een verkeerde batch had geleverd. Maar de benadeelden stellen dat het fout ging bij het mengen van twee componenten. Normaal is de stank vrij snel verdwenen, wat mogelijk bewijst dat er iets fout is gegaan met het mengen.

“De slang naar de vloerisolatie moest meerdere malen worden gerepareerd. Er zat een lekkage in de luchtslang. Toen de monteur de buitenmantel van de slang opensneed konden we zien dat het al vaker was gebeurd. Op meerdere plekken was de slang ‘gerepareerd’ met ducttape”, zegt een ooggetuige.

Onschuldige namen
Daarnaast waren bewoners aanwezig tijdens beide momenten dat er geïsoleerd werd. Ze stellen dat het bedrijf hen niet had medegedeeld dat ze de woning een aantal uur hadden moeten verlaten, zoals het Bouwbesluit verplicht. “Sterker nog: we wisten niet eens dat er purschuim gespoten zou worden. Ons is verteld dat het ging om een onschuldige foam of greenspray.”

Advies blijft uit
Een andere vorm van overtreding is dan ook het verhullen van het gebruik van purschuim. “Bedrijven doen voorkomen alsof het niet om purschuim gaat en gebruiken doorgaans misleidende namen zoals ecofoam en greenfoam. Veel bedrijven schermen ook met ‘HFO' en op 'waterbasis’, dit is misleidend, omdat ook de Gezondheidsraad vorig jaar heeft vastgesteld dat die drijfgassen tot longproblemen kunnen leiden”, vertelt Mirsada Palalic, voorzitter van de Stichting Meldpunt Purslachtoffers, aan Cobouw.

Palalic geeft aan dit jaar tien meldingen gehad te hebben van projecten waarbij de regels niet na werden geleefd. “We krijgen te horen dat de bewoners nog steeds in huis zijn tijdens de isolatie of überhaupt niet worden geadviseerd om twee uur uit huis te blijven.”