Nieuwe regering schrapt aanstaande hybride warmtepompnorm

16.05.2024 Sjoerd Rispens

Nieuwe regering schrapt aanstaande hybride warmtepompnorm
©Daikin

Het is vanaf 2026 niet meer verplicht om bij vervanging van de cv-ketel, minimaal een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Dat staat in het regeerakkoord 'Hoop, Lef en Trots' van de PVV, BBB, VVD en NSC. 

Naast het afschaffen van de aankoop van een warmtepomp komen er ook geen verplichte labelsprongen voor koopwoningen. De nieuwe regering wil burgers en bedrijven wel helpen bij het verduurzamen van woningen en bedrijven. Zo wil het kabinet specifiek aandacht besteden aan mensen die als gevolg van aansluiting op een warmtenet geconfronteerd worden met een veel hogere energierekening. De financiële middelen voor het klimaat worden hier deels voor gebruikt. 

Aan de leveringszekerheid van energie wordt gewerkt door langetermijncontracten voor gas af te sluiten, gasreserves aan te leggen en door gaswinning op de Noordzee op te schalen. In de budgettaire bijlage van het regeerakkoord is ook opgenomen dat de regering de energiebelasting op aardgas gaat verlagen. Dit levert voor een huishouden met een gemiddeld verbruik een financieel voordeel op van circa 29 euro per jaar in 2025 oplopend naar circa 50 euro per jaar in 2030.