Prijsplafond niet nodig voor afnemers van dynamisch energiecontract van Zonneplan

19.12.2023 Anne Agterbos

Prijsplafond niet nodig voor afnemers van dynamisch energiecontract van Zonneplan

In 2023 is het aantal dynamische energiecontracten dat in Nederland wordt aangeboden gestegen van 72.000 naar 230.000 contracten. Volgens Zonneplan bespaarde deze huishoudens de overheid gemiddeld 578 euro, omdat zij geen aanspraak hoefde te doen op het prijsplafond.

De overheid heeft de kosten van het prijsplafond geschat op 23,5 miljard euro, de daadwerkelijke kosten blijken lager uit te vallen, op 4,2 miljard euro. Volgens Zonneplan waren deze kosten niet nodig geweest wanneer alle huishoudens in Nederland gebruik zouden maken van een dynamisch energiecontract, omdat de marktprijzen die de prijs van het dynamisch contract vormen in 2023 het hele jaar onder het plafond bleven.

Huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan betaalden dit jaar gemiddeld  29 eurocent per kilowattuur, terwijl de gemiddelde prijs van een vast of variabel contract 40 cent was. Ook de gasprijs lag lager bij dynamische contracten. De gemiddelde gasprijs in Nederland lag in 2023 op 1,66 euro per kubieke meter gas, afnemers van een dynamisch energiecontract betaalden gemiddeld 1,19 euro. In het komende jaar is het prijsplafond niet langer van kracht.