Prijzen warmtenet en gasprijs worden voorlopig nog niet losgekoppeld

13.05.2022 | Nieuws Jan de Wit

Prijzen warmtenet en gasprijs worden voorlopig nog niet losgekoppeld

Voorlopig komt er nog geen ontkoppeling van de energieprijs voor warmtenetten en de gasprijs, dat meldt de NOS. Hoewel Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, eerder dit jaar liet weten hier wel naar te kijken, zal dat in 2022 niet geregeld zijn. Pas wanneer de nieuwe Warmtewet in 2023 gepresenteerd wordt zal ook een eventuele ontkoppeling worden afgesproken.

Het aantal Nederlandse huishoudens dat is aangesloten op een warmtenet is naar schatting ongeveer een half miljoen. Zij kunnen niet zelf hun energieleverancier kiezen en daarom stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de warmtetarieven vast. Deze zijn gekoppeld aan de gasprijs.

De ACM ziet er op toe dat een warmtenetprovider geen onredelijk rendement binnenhaalt. “Als de kosten laag zijn voor het warmtebedrijf, mag er niet al te veel winst worden gemaakt. Maar als gevolg van de stijgende gasprijzen stijgen de kosten voor de provider nu mogelijk net zo hard mee”, zo legde Frank Kersloot, bestuurslid van Stichting Warmtenetwerk, vorig jaar uit aan Warmte365.

Lees ook: Het verband tussen de prijs van duurzame warmte en gas

"Ik ben aan het kijken hoe ik snel de warmtewet kan aanpassen zodat er een betere prijs voor warmte kan worden geregeld”, stelde minister Jetten aan het begin van dit jaar. "Het zou veel eerlijker zijn om de prijs van warmte te baseren op warmte en niet op iets anders.”

Toch laat deze aanpassing nog even op zich wachten. Jetten wil de ontkoppeling regelen in de nieuwe Warmtewet en wijst de suggestie om deze los te regelen van de hand. De nieuwe Warmtewet is pas in 2023 klaar en daarom zullen huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet ook komende winter hogere prijzen moeten betalen.

De ChristenUnie liet de NOS weten dat dit voor hun wel echt de uiterste mogelijkheid vindt. "Die wet moet wel echt in 2023 van kracht gaan worden, zodat er in de volgende winter van eind 2023 wel een rechtvaardige warmteprijs is voor deze mensen."

warmtenetkoppelingWarmtewetWarmtewet 2Rob Jettenministerie voor Klimaat en EnergieAutoriteit Consument & MarktACMfrank kerslootStichting warmtenetwerkwarmtetransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu