Regio Leiden wil zich aansluiten op Rotterdamse restwarmte

09.04.2021 Jan de Wit

Regio Leiden wil zich aansluiten op Rotterdamse restwarmte

Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Katwijk hebben 2 miljoen euro vrijgemaakt om zich aan te sluiten op de restwarmte uit de haven van Rotterdam, dat meldt Nu.nl. Ruim de helft van het geld voor het duurzame warmtenet komt uit Leiden.

Er moet een pijpleiding komen die van de haven, via Den Haag, naar de regio Leiden moet gaan lopen. Om de financiering rond te krijgen werd eerder een garantie geëist voor een hoeveelheid warmteafname, maar met de gemeentelijke investering verdwijnt ook de eis. “Dat geeft de Gasunie het vertrouwen dat het project rendabel wordt”, vertelt Leids wethouder Duurzame Verstedelijking, Fleur Spijker, aan Nu.nl.

Dat betekent niet dat het al vastligt dat de pijp er komt, maar Spijker gaat ervan uit dat het doorgaat. “We moeten sowieso investeren in een duurzaam warmtenet, maar om deze investering rond te krijgen is ook de toestemming van het Rijk, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam nodig.”

Aardgas vervangen
De regio Leiden antwoordt met deze investering op de oproep van Marc van der Linden, bestuursvoorzitter van netbeheerder Stedin, in het AD. Hij wil meer aandacht voor het vervangen van aardgas binnen de energietransitie. “Ruim twee derde van de energierekening is gas, aardgas is nu veel belangrijker dan elektriciteit. Dat vervangen is een enorm klus. Woningen aansluiten op een warmtenet is een van de drie opties om het gasnet te verduurzamen. Naast alles elektrisch maken of duurzame gassen gebruiken via de bestaande gasinfrastructuur.”

In de zomermaanden zal duidelijk worden hoe de investering van de regio Leiden eruit moet gaan zien en of een regionaal investeringsfonds nuttig kan zijn. “Dat kan financiële zekerheid bieden. Als het meezit, kan de pijp er in 2026 zijn, maar er zijn nog wat onzekerheden”, aldus Spijker, die optimistisch is over het project. “Het plan is duurzaam, haalbaar en betaalbaar.”