Verduurzaming winkelpanden blijft ook achter

17.08.2021 | Nieuws Jan de Wit

Verduurzaming winkelpanden blijft ook achter

Vastgoedadviseur Colliers heeft het energieverbruik van winkels in kaart gebracht en dat is nog veel te hoog om de doelen uit het klimaatakkoord te halen. Verduurzamen heeft voor veel pandeigenaars geen prioriteit, ook al zijn ingrepen vaak kleinschalig en met een korte terugverdientijd.

Winkelpanden zijn volgens Colliers nog amper uitgerust met energielabels, doordat er geen wetgeving is die hun dwingt dit te doen. Voor kantoren is minimaal energielabel C vanaf 2023 verplicht, voor winkelpanden niet.

”Om de verduurzaming op gang te brengen is het essentieel dat de overheid snel richtlijnen voor de sector opstelt. Dat schept duidelijkheid, waardoor marktpartijen koers kunnen bepalen”, zegt Jeroen Bloemers, chief growth officer bij Colliers.

Gezamenlijke aanpak
Uit het onderzoek komt dat de consument vooral oog heeft voor de duurzaamheid van het product en niet in welke winkel ze het aanschaffen. Het verminderen van het energieverbruik voor verwarming en koeling heeft daarom geen prioriteit. 

Het vastgoedadviesbureau noemt samenwerking tussen eigenaar en huurder noodzakelijk voor een succesvolle verduurzaming. Eigenaren van winkelcentra hebben controle over de algemene ruimten en achter de winkelpui ligt het op het bordje van de winkelier. Ruim een derde van de eigenaren is inmiddels in gesprek met de huurder over een gezamenlijke aanpak.

Hoewel Colliers onderzocht dat de voortgang daar ook te wensen overlaat, zei voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra onlangs zich nog geen zorgen te maken.

winkelpandenenergieverbruikverduurzamenenergielabel

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu