Volgens de SP moet energie weer bij de provincies komen te liggen

10.03.2023 | Nieuws Jan de Wit

Volgens de SP moet energie weer bij de provincies komen te liggen
©SP

De provincie Drenthe heeft onlangs een SP-voorstel aangenomen om te onderzoeken of de energievoorziening in de handen moet komen van de provincies in plaats van commerciële energiebedrijven. De SP-Statenfracties hebben dit in alle provincies ter stemming gebracht en in Groningen en Utrecht werd dit voorstel eerder al aangenomen. In Flevoland was een meerderheid tegen.

In alle Nederlandse provincies roepen de SP-Statenfracties op om de energievoorziening in provinciale handen te brengen. Na Groningen en Utrecht is de provincie Drenthe nu de derde die een voorstel heeft aangenomen om dit te onderzoeken.

Het renationaliseren van energie is niet nieuw, veel van de huidige energieleveranciers zijn ooit door de overheid naar de markt gebracht. Daarnaast is het in staatshanden brengen van maatschappelijke infrastructuur klassiek SP-gedachtengoed dat de partij naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart nu weer onder de aandacht brengt en tot uitvoering wil brengen.

“Veel mensen zitten nu in de kou omdat ze hun verwarming niet aan durven zetten, terwijl energiebedrijven grote winsten uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit moet anders”, aldus Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer – en dus niet verkiesbaar tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Lees ook: ACM: ‘Eneco, Essent en Vattenfall hanteren geen onredelijke tarieven’

“Nu de overheid miljarden euro’s overmaakt aan commerciële energiebedrijven, willen we er zeggenschap voor terug. Zodat we de winsten in kunnen zetten om de energierekening te verlagen. Goed dat in Drenthe, Groningen en Utrecht nu een eerste stap is gezet.”

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu