‘Onze installateurs zijn even belangrijk als de directeur’

19.04.2021 | Interview Simone Tresoor

‘Onze installateurs zijn even belangrijk als de directeur’

econic timmert hard aan de weg met hun verschillende e-homeservices. Hierbij hoeft een consument niet zelf te investeren in een duurzaam huis, maar kan hij ook huren. Zo betaalt hij maandelijks voor het gebruik van duurzame warmte- en energiesystemen zoals een warmtepomp, zonnepanelen, thuisbatterij of laadpaal. econic zorgt voor een comfortabel binnenklimaat met een zo laag mogelijk energieverbruik en bij problemen lossen ze het op. En daar hebben ze natuurlijk een hele batterij goed opgeleide installateurs voor.

“Onze missie is een wereld zonder emissie”, vertelt Joris Jonker, oprichter en CEO van econic.  “Daarom zitten wij in dit vak en proberen we van zoveel mogelijk huizen een e-home te maken. Inmiddels zijn er 5000 e-homes in Nederland, maar om de doelen voor CO2-reductie in de gebouwde omgeving te halen moeten er 1000 huizen per dag worden verduurzaamd. Dat is een immense opgave. Het doel van econic is om daarvan 200 woningen per dag te doen in zowel de bestaande bouw als nieuwbouw. En na Nederland volgt de rest van Europa.”

Wij ontzorgen de consument én de installateur

econic ontzorgt niet alleen de consument, maar ook de installateur. Begin dit jaar kochten ze een van de grootste zonnepaneelinstallateursnetwerken van Nederland, nu opererend onder de naam Eforce. Jonker: “Met Eforce werken we volgens het  ‘one stop shop-principe’, dat betekent dat wij in opdracht van marktpartijen werken. Wij nemen alles rondom het installeren van de PV, zoals planning, IT en logistiek, uit handen.

De onafhankelijke installateurs binnen de econic-groep mogen doen waar ze het beste in zijn: installeren. Het hele voor- en natraject wordt uit handen genomen. Door de collectieve inkoop en het volume krijgt econic veel reductie. De installateur mag zelf inkopen bij de groothandel en kan gebruik maken van deze korting. Ook is er een speciale app ontwikkeld waarin de installateur alles kan vinden wat hij weten moet. Kort gezegd staat in de app waar hij heen moet en wanneer, welke materialen er nodig zijn en wat de opdracht is.

‘Laat iedereen lekker doen waar hij goed in is’

“Zo doet iedereen waar hij goed in is en dat blijkt echt een win-winsituatie”, zegt Jonker. “De installateurs zijn onze partners en collega’s waarmee we veel projecten doen. We realiseren ons dat een flink deel van hun omzet van ons afhankelijk is. econic denkt alles technisch uit, wij maken de offerte en doen de administratie. De installateur installeert en lost eventuele problemen op. Het feit dat hij wordt ontzorgd speelt een grote rol in de arbeidsvreugde, want de eerste installateur die lol haalt uit het doen van de administratie moet ik nog ontmoeten”, lacht Jonker.

Om kennis en ervaring over de nieuwste technieken te delen organiseert econic regelmatig bijeenkomsten. Jonker: “Ook zijn we partner van de vakschool technische installaties en we promoten het vak zelfs op de basisschool. We moeten er vanaf dat kinderen denken dat het werk is waar je vies van wordt. Met dit werk versnellen ze de energietransitie, het verdient goed en geen dag is hetzelfde. Gelukkig weten veel jonge talenten onze installatiepartners inmiddels goed te vinden. Dit komt omdat ze graag aan de slag willen met de nieuwe technieken die zij in huis hebben. En niet onbelangrijk: ze weten dat ze er toe doen bij econic en onze installatiepartners, de installateur is even belangrijk als de directeur.”

 

econicinstallateursontzorgenwarmtepompZonnepanelenthuisbatterijlaadpaal

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu