Europees Parlement bevestigt ‘recht op reparatie’-richtlijn

02.05.2024 Asma Lgamawi

Europees Parlement bevestigt ‘recht op reparatie’-richtlijn

Europese fabrikanten zijn dankzij de ‘recht op reparatie’-richtlijn nu verplicht om reparaties te garanderen voor huishoudelijke artikelen, zelfs een jaar na de garantietermijn. Dit is om mensen te stimuleren producten niet te vervangen, maar te repareren.

Fabrikanten hebben nu de ‘reparatieplicht’ in hun pogingen om de levenscyclus van een product te verlengen. Onderdeel hiervan is dat goederen die onder deze garantie vallen worden gerepareerd, tot een jaar na het verlopen van de garantie. Warmtepompen vallen op dit moment nog niet expliciet onder deze wet- en regelgeving, maar "de lijst met productcategorieën kan in de loop van de tijd worden uitgebreid".

Bovendien zullen fabrikanten extra onderdelen en gereedschappen moeten leveren tegen een realistische prijs en wordt het verboden om reparateurs, van zowel hardware- als softwaretechnieken, te hinderen – door hun bijvoorbeeld alleen met eigen merkproducten te laten repareren. Ook mogen fabrikanten een reparatie niet weigeren, ook niet om economische redenen of als deze eerder door een derde partij is gerepareerd.

Het Europees Parlement wil burgers verder helpen door middel van een Europees onlineplatform voor lokale reparatiewerkplaatsen, verkopers van opgeknapte goederen en door de gemeenschap geleide reparatie-initiatieven voor defecte producten. Het doel is om het “gemakkelijker en goedkoper te maken om te repareren in plaats van nieuwe, dure producten te kopen”, stelt Rene Repasi, Europarlementariër en EU-rapporteur namens de Duitse Sociaal-Democratische Partij.