“Overstap op waterstof is slechtste voor klimaat”

17.05.2021 | Nieuws Joyce Beuken

“Overstap op waterstof is slechtste voor klimaat”

Duitse wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van stoken op waterstof. Huizen hebben veel meer baat bij warmtepompen.

In zijn column in Trouw behandelt Vincent Dekker het imago van waterstof, dat volgens hem teveel wordt toegejuicht. De Duitse studie die enkele dagen terug gepubliceerd werd bevestigt dit.

Waterstof door bestaande leidingen
Eerder deze maand verscheen het nieuws dat de nieuwe cv-ketel ook gereed is voor waterstof, als voorbereiding op de energietransitie. Het zou immers zonde zijn om alle kilometers leidingen die bestemd zijn voor het gasnet. Toch is dit geen slimme route om op in te zetten, meent de Duitse onderzoeksgroep. We hebben lang niet genoeg waterstof om al het gas zomaar te vervangen, en door hier wel op in te zetten houden we gas nog te lang vast.

Waterstof moet groen worden geproduceerd, wat zoveel inhoudt dat het met groene stroom gemaakt moet worden. Momenteel wordt waterstof voornamelijk gemaakt met aardgas, een proces waar veel CO2 bij vrijkomt en dus geen fijne oplossing is met het oog op het klimaat.

Vliegtuigen eerst
Als we groene waterstof op grote schaal kunnen produceren zal dit in eerste instantie voornamelijk bedoeld zijn voor de chemische industrie, schrijft Dekker. De verduurzaming van Tata Steel in Ijmuiden en duurzame kerosine voor vliegtuigen staan hoger op de agenda dan verwarmen met waterstof.

De warmtepomp verdient volgens Dekker veel meer lof. Een cv-ketel op waterstof vergt 6 tot 14 keer meer stroom dan verwarming via een pomp. Nu wetenschappers volgens Dekker duidelijk hebben gemaakt dat de cv een klimaatbedreigende gasgevangenis is, hoopt hij op een algeheel verkoopverbod met enkele jaren.  

pijpgasnetleidingengroen waterstofwaterstofwaterstofproductiecv-ketelDuitslandwetenschapenergietransitiewarmtetransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Opleidingen Advieskunde en Duurzame Energie

Logo PHOE
12 april 2022 - 28 juni 2022
13.00 - 17.00 uur Duurzame Energie 8.30 - 12.30 uur Advieskunde
Naarden

PHOE

Lees verder

Event: 22 juni 2022: Kennissessie ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’

Logo Stichting Warmtenetwerk
22 juni 2022
van 12.00 tot 18.00 uur
Beeld en Geluid, Zeestraat 82 in Den Haag

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu