'Hybride warmtepomp meest betaalbare optie'

03.06.2020 | Nieuws Norbert Cuiper

Woningeigenaren zullen voor de vervanging van hun gasketel vooral kiezen op basis van de prijs. Dan vormt de hybride warmtepomp een logische optie, zegt Willem Peters van Technische Unie.

Technische Unie is de grootste technische groothandel van Nederland. De organisatie levert installatiematerialen op het gebied van elektrotechniek, licht, gereedschap, (luxe) sanitair, verwarming, klimaattechniek en industrie. “We leveren producten aan installatietechnische leveranciers. Dat zijn onze voornaamste klanten. Daarnaast leveren we ook aan bedrijven die zijn geregistreerd bij de Kamer van Koophandel,” zegt Willem Peters, adviseur bij Technische Unie.

Opleidingen

Daarnaast organiseert Technische Unie opleidingen in duurzame energie. “We bedenken concepten en denken mee over de opleidingen, waarna onze afdeling opleidingen ermee aan de slag gaat om er een professionele opleiding van te maken.” Met ‘we’ bedoelt Peters het ‘Team Duurzaam’, een groep medewerkers van Technische Unie, die onder meer ontwerpen bedenken voor zonneparken en met oplossingen voor warmtepompen komen. Op basis van deze kennis en kunde kan de organisatie een breed scala aan opleidingen bieden.

Zon-PV en warmtepompen

Peters: “Bij zonne-energie gaat het naast zonnepanelen over de constructie, opslag van zonnestroom en monitoring van energiedata. Bij warmtepompen zijn diverse oplossingen denkbaar, zoals een warmtepomp die warmte uit lucht haalt.” Peters noemt als voorbeeld het Triple Solar warmtepomp-paneel. “Voordeel hiervan is dat boren niet nodig is, waardoor installatie zonder geluid verloopt. In de nieuwbouw is dit minder relevant, maar in de renovatiemarkt komt deze oplossing goed van pas.”

Geluidsprobleem

Toepassing van een warmtepomp met een buitenunit als bron levert steeds vaker uitdagingen op qua geluidsnormen, vertelt Peters. Volgens hem zijn een paar opties om het geluidsprobleem aan te pakken. “Sommige merken zijn inmiddels met hun buitenunit zo stil dat ze aan de normen voldoen, en sommige merken leveren nu tabellen mee die aangeven hoeveel geluid er gemeten wordt op de erfgrens. Dat is de norm. Dat maakt het mogelijk dat een machine die bijvoorbeeld vijf meter van de erfgrens afstaat toch volgens die norm mag worden geplaatst.”

Andere oplossingen

Andere oplossingen voor het geluidsprobleem zijn volgens Peters ook mogelijk als de opstelling geheel binnen in de technische ruimte staat, zodat er geen sprake is van geluid buiten. “Voorbeelden hiervan zijn de warmtepompen van Inventum en Stiebel Eltron. Deze worden steeds vaker toegepast. Ook de combinatie van Triple Solar PVT panelen met een water-water warmtepomp maakt een geluidloze buitenbron op het dak mogelijk. Dit systeem maakt een flinke opmars vanwege de prima toepassingsmogelijkheden en efficiënte rendementen.”

BENG-eisen

Naast geluid speelt Techniek Nederland ook in op andere actuele onderwerpen, zoals de BENG-eisen die per 1 januari 2021 worden ingevoerd. “Deze eisen worden opgenomen in het totale aanbod van de opleidingen,” zegt Peters. Volgens hem zijn de BENG-eisen goed toe te passen in de nieuwbouw, maar zal de renovatiemarkt in de praktijk grijpen naar hybride oplossingen, zoals een combinatie van een warmtepomp met een gasketel voor piekgebruik. “Als die combinatie samen met warmteterugwinning wordt toegepast levert dat een betaalbare optie op voor CO2-reductie.”

Totaaloplossingen

“We richten ons op het bieden van totaaloplossingen,” zegt Peters. Hij noemt het belangrijk om zowel voor utiliteitsbouw als voor woningen diverse installatietechnische oplossingen te kunnen leveren die elkaar ondersteunen. “Op deze manier wordt de klant geholpen met een integraal concept, zoals zonnepanelen op het dak met een warmtepomp, zodat je kan besparen op elektriciteit en door de koppeling tussen de systemen het energiegebruik kan optimaliseren.”

Team Duurzaam op de beurs

Het Team Duurzaam zal aanwezig zijn op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd, zegt Peters. “We zullen dagelijks uitdagingen en oplossingen presenteren bij onze stand. Klanten kunnen hun problemen opschrijven op een wand. Aan het einde van de dag, tijdens het laatste uur van het programma, stellen we oplossingen voor. Ook houden we tijdens de beurs twee presentaties die ook online zijn te volgen. Deze gaan over effectieve oplossingen op gebied van PV en stillere warmtepompen.”

Benieuwd?

Ben je benieuwd naar de installatietechnische oplossingen die Technische Unie voorstelt? Kom dan naar de vakbeurs Duurzaam Verwarmd.

technische unieWillem Peterswarmtepompenduurzaam verwarmd

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu