'Stuur warmtepompen flexibel aan tegen overbelasting net'

24.08.2021 | Actueel Simone Tresoor

Tijdens de Warmtepomp Business Day, op 8 september in Bimhuis Amsterdam, spreken er diverse experts over de kansen en uitdagingen in de warmtesector. Een van hen is Christian van Someren, researcher bij Hanzehogeschool Groningen. Hij bespreekt het implementeren van een flexibele aansturing van warmtepompen.

Van Someren: “Ik wil tijdens de Business Day uitleggen waarom het verstandig is om flexibele aansturing van warmtepompen te gebruiken. Als we dit niet doen kan het toenemende aantal warmtepompen ervoor zorgen dat er grote problemen ontstaan op het net. Het netwerk kan overbelast raken waardoor het moet worden uitgeschakeld of in het ergste geval oververhit raakt, waardoor de levensduur en de capaciteit verminderd. Uiteraard willen we dit voorkomen en daar zijn meerdere oplossingen voor.”

'Technisch is het allemaal mogelijk, maar er blijven ingewikkelde thema's over'
De researcher vervolgt: “Je kunt het netwerk verzwaren, maar dat kost veel tijd en is duur. Je kunt kiezen voor het gebruiken van accu’s of je kunt alternatieve energiebronnen zoals waterstof  gebruiken, maar die oplossing is nog niet klaar. Je zou kunnen denken aan het gebruiken van buffervaten en het laten draaien van warmtepompen op zonne-energie.

"Het is verstandig om je warmtepomp te laten draaien en je buffervat te vullen wanneer er aanvullende opgewekte zonne-energie is, zodat je minder overbelasting op het net krijgt en je zo een win-win-situatie creëert. Technisch is het allemaal mogelijk, maar er blijven ingewikkelde thema’s over: wie is er verantwoordelijk voor dit soort systemen, wat voor soort compensatie ontvangt men voor het aanleggen van dergelijk systeem. Dat zijn grote vragen waar we mee aan de slag moeten.” 

Informatie Warmtepomp Business Day
Tijdens de Warmtepomp Business Day op 8 september in Bimhuis Amsterdam presenteert onderzoeksbureau Dutch New Energy Research het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021. Het Trendrapport geeft de meest essentiële cijfers, ontkracht de mythes en schetst de toekomst van duurzaam verwarmen.

De Warmtepomp Business Day is dé plek om u te laten bijpraten over alle kansen en uitdagingen van de Nederlandse warmtesector en uw contacten aan te halen met iedereen die er toe doet.

Bent u fabrikant, distributeur, projectontwikkelaar, verzekeraar of installateur? Bestel dan nu uw ticket (275 euro) om de rest van de B2B-waardeketen te ontmoeten of lees verder voor ons volledige programma.

Christian van Someren, geboren Canadees met Nederlandse grootouders, geeft verschillende practica op de Hanzehogeschool. Hij is momenteel aan het promoveren op het onderwerp ‘Netwerkbelasting in wijken. Wat zijn de problemen en wat zijn de oplossingen’. Hij heeft een master in Renewable Energy en Enginering.

Van Somerens onderzoek richt zich op de integratie van verschillende energiebronnen om duurzame hybride energiesystemen te ontwikkelen. Hij heeft ervaring met het modelleren van complexe energiesystemen, variërend in schaal van huishouden tot een landelijke energie-infrastructuur. Daarnaast heeft Christian bijgedragen aan studies die de effectiviteit van hybride energietechnologieën en hun potentiële toepassing in de energietransitie naar meer duurzame energiesystemen analyseren.

Christian van SomerenHanzehogeschool GroningenwarmtepompenonderzoekWarmtepomp Business Day

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu