10 tips om te koelen zonder airco

01.06.2023 Anne Agterbos

10 tips om te koelen zonder airco

De zomer komt er weer aan, en dat betekent: hitte! Er wordt collectief wat af geklaagd tijdens koude winterdagen, maar wanneer het ‘s zomers te warm wordt is het pas écht zweten geblazen. Niet iedereen zit te wachten op een dure, energie slurpende airco. Om de temperatuur in huis ook zonder airco aangenaam te houden heeft Warmte365 een aantal tips om koel de zomer door te komen:

  1. Zet je ramen ’s avonds open als het koel is, en doe ze dicht wanneer het warm wordt. Sluit ’s ochtends ook de buitendeur, gordijnen en zonneschermen. Op deze manier houd je de zon buiten en warmt je huis minder op.
  2. Heb je een plat dak? Deze warmt vaak snel op, door plantjes te plaatsen houd je de kou beter buiten. Ook kan je het dak nathouden met bijvoorbeeld een tuinslang, of je kan je dak bedekken met witte dakbedekking, dit weerkaats 85 procent van de warmte.
  3. Groen zorgt voor verkoeling, je kan dit ook toepassen op de gevel van je huis. Door klimop, blauwe regen of wilde wingerd tegen de gevel te planten of bomen te planten rond je huis vermijd je warmte-instraling.
  4. Je droger, oven en fornuis geven veel warmte af. Hang je was lekker buiten op en ga barbecueën of eet een salade, zo haal je geen ongewenste warmte in huis.
  5. Isolatie houdt niet alleen in de winter je huis warm, maar houdt je huis in de zomer ook koeler!
  6. Als de warmte tóch je huis is binnengedrongen dan kan je een nat laken voor een open raam hangen, zodat de lucht afkoelt.
  7. Een koude douche voor het slapen en beddengoed  van satijn, linnen of katoen dragen bij aan een frisse nachtrust. Als het alsnog te heet is kan je lichaam afkoelen met een koude doek, of door een bevroren kruik te gebruiken. Koel als eerst je nek, handen en voeten, via deze lichaamsdelen raak je het snelst warmte kwijt.
  8. Een ventilator gebruikt minder stroom en is minder duur dan een airco. Als je de ventilator ‘s avonds in de deuropening zet en het raam open zet wordt de warme lucht uit de kamer gezogen en komt koele lucht van buiten naar binnen. Je kan ook een bevroren fles water in een bak vóór de ventilator zetten, zodat de ventilator nog frissere wind afgeeft.
  9. Heb je een ventilatiesysteem of een warmtepomp? Deze kan je ook inzetten om je huis te koelen.
  10. Ga je je glas vervangen? Kies dan voor HR++ glas met zonwering, dit houdt 80 procent van de warmtestraling tegen. Zorg bij deze ramen wel extra goed voor zonwering of gordijnen, want de overige warmte die wel binnenkomt, gaat moeilijk weer naar buiten.