Meer aanvragen voor warmtepompen, maar minder aanvragen voor zonnepanelen bij het Warmtefonds

09.05.2025 Evelien Schreurs

Meer aanvragen voor warmtepompen, maar minder aanvragen voor zonnepanelen bij het Warmtefonds
©Verbeterjehuis

In 2024 heeft het Nationaal Warmtefonds ruim 29.000 leningen verstrekt, samen goed voor 426 miljoen euro. Dat is 159 miljoen euro meer dan in 2023. Een steeds groter deel van deze leningen wordt verstrekt aan VVE’s en aan particulieren met lagere inkomens.

Via het warmtefonds kunnen consumenten en VVE’s voordelige leningen afsluiten om hun woning te verduurzamen. Hier wordt steeds meer gebruik van gemaakt: tien jaar geleden leende het Warmtefonds in totaal 6 miljoen euro uit, in 2024 was dat al 426 miljoen, zo blijkt uit het jaarverslag van het Nationaal Warmtefonds.

Meer VVE’s en lage inkomens
In het verleden wisten vooral woningeigenaren met hogere inkomens het Warmtefonds te vinden, maar sinds 2023 komen steeds meer aanvragen binnen van huishoudens met lage- en middeninkomens. “Van de particuliere huiseigenaren kwam 58 procent (in 2023: 54 procent) in aanmerking voor een lening met een rente van 0 procent. Dit betekent dat de groei vooral komt van huishoudens met lage en middeninkomens.”

Er werden 8.672 renteloze leningen verstrekt, deze zijn bedoeld voor huishoudens met een inkomen van minder dan 60.000 euro per jaar. Verder ziet het warmtefonds een sterke groei onder aanvragers van onder de 40 jaar.

Ook VVE’s nemen een steeds groter aandeel in van de verstrekte leningen van het Warmtefonds: aan VVE’s werd in 2024 meer dan twee keer zoveel geld geleend dan in 2023. Het aantal leningen aan VVE’s steeg van 114 leningen in 2023 naar 236 leningen in 2024. Volgens het Warmtefonds is deze toename onder andere te verklaren door de landelijke rentekorting voor VVE’s die de businesscase verbetert.

Zonnepanelen en dubbel glas meest populair
Huiseigenaren leenden gemiddeld voor ruim 13.000 euro. Net als in 2023 gingen vanuit particulieren de meeste aanvragen naar zonnepanelen. Toch zijn zonnepanelen minder populair geworden: waar ze in 2023 nog 67 procent (ruim twaalfduizend aanvragen) van het totaal uitgekeerde bedrag besloegen, was dat afgelopen jaar slechts 41 procent (ruim achtduizend aanvragen).

Warmtepompen en hoogrendementsbeglazing zijn juist toegenomen in populariteit. Na zonnepanelen was hoogrendementsbeglazing de meest aangevraagde maatregel en het aantal aangevraagde leningen voor warmtepompen steeg van 2.369 aanvragen in 2023 naar 4.237 aanvragen in 2024.

Ook opvallend was dat er veel aanvragen gedaan werden voor thuisbatterijen, en specifiek ook voor batterijen met een grotere capaciteit. Daar heeft het Warmtefonds een maximum voor ingesteld. “Een lening voor een thuisbatterij heeft als doel om een mogelijk stroomoverschot zelf op te slaan in plaats van terug te leveren. Om die reden is een maximaal leenbedrag voor thuisbatterijen ingesteld.”

Streven naar meer bekendheid
Gemiddeld zou de energievraag van leningnemers bij het Warmtefonds met 28 procent dalen. Jaarlijks wordt daarmee 391.668 gigajoule bespaard, vergelijkbaar met de uitstoot van 11.520 huishoudens.

Het Warmtefonds is blij met de meer diverse groep, zoals lage- en middeninkomens en VVE’s, die het Warmtefonds weten te vinden, en wil die trend doorzetten. “Nog steeds denken veel mensen dat energiebesparende maatregelen onbereikbaar voor hen is. Te duur, te ingewikkeld. Daar willen wij graag verandering in brengen”, schrijft het Warmtefonds. “Daarom startten we begin 2025 een landelijke campagne om onze naamsbekendheid te vergroten. We willen iedereen bereiken - en vooral de mensen die ons het hardst nodig hebben.”

De ambitie van het Warmtefonds is om 500.000 woningen te verduurzamen voor 2030. Om dat te bereiken zou het fonds voor 2030 in totaal voor 7 miljard aan leningen verstrekt moeten hebben.