45 procent van Nederlandse huishoudens hield verwarming uit om energie te besparen

25.05.2023 Brendan Hadden

45 procent van Nederlandse huishoudens hield verwarming uit om energie te besparen

Een panelonderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl wees uit dat bijna de helft van Nederlandse huishoudens de verwarming vaak uit liet, om energie te besparen. Ook blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders vaak hun energieverbruik checken: 69 procent geeft aan op z’n minst maandelijks hun verbruik te checken.

De resultaten zijn volgens Slimster een indicatie dat Nederlanders steeds meer met hun energieverbruik bezig zijn. Eigenaar Marco Schuurman: “Cijfers van voorgaande jaren zijn niet bekend, maar ik kan me niet voorstellen dat dit percentage vóór de energiecrisis zo hoog was.”

Op de stelling ‘Om energie te besparen zet ik de verwarming vaak niet aan, ook als het koud in huis is’ antwoordde 45 procent bevestigend, en nog eens 33 procent neutraal. Op de stelling ‘Ik kijk minimaal een keer per maand hoeveel gas en elektriciteit ik heb verbruikt’ antwoordde 69 procent bevestigend, en 17 procent neutraal.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Panel Inzicht onder tweeduizend Nederlanders. De deelnemers werden gevraagd op een stelling te reageren met een van de vijf antwoorden, van ‘helemaal mee oneens’ tot ‘helemaal mee eens’.

©Slimster