24.05.2023 | Nieuws Simone Tresoor
De productiecapaciteit van hernieuwbare energieopwekkers neemt wereldwijd snel toe, dat blijkt uit The State of Clean Technology Manufacturing, een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Door toenemende beleidsondersteuning en interesse van investeerders kan er in 2030 al voor 790 miljard dollar per jaar aan zonnepanelen, windmolens, batterijen, warmtepompen en elektrolysers worden gebouwd.
Fabrikanten hebben sinds eind 2022 zoveel nieuwe productiecapaciteit aangekondigd, dat de geschatte productiecapaciteit in 2030 het afgelopen halfjaar spectaculair hard is gegroeid. Zo kan er 60 procent meer zonnepanelen, 25 procent meer batterijen en 20 procent meer elektrolysers voor de productie van groene waterstof worden gebouwd in 2030 dan eind 2022 werd verwacht.
De IEA-analyse concludeert dan ook dat de wereldwijde productiecapaciteit van hernieuwbare energie de afgelopen maanden echt “in een stroomversnelling is geraakt”. Beleidsondersteuning vanuit nationale overheden en de groeiende interesse van investeerders zijn hiervan de belangrijkste aanjagers. Het zorgt voor een “groeiend wereldwijd momentum naar de nieuwe energie-economie”.
Als alle aangekondigde projecten worden uitgevoerd, dan loopt de verwachte productiecapaciteit voor de vijf hernieuwbare energietechnologieën in 2030 op tot een gezamenlijke waarde van 790 miljard dollar per jaar. De productiecapaciteit van zonnepanelen en batterijen liggen daarmee op schema om de doelstellingen te halen richting 2050.
Om over voldoende opwekkers van hernieuwbare energie te beschikken in 2050 zullen de productieplannen voor windmolens, warmtepompen en elektrolysers nog sterker moeten groeien. Ook is de productiecapaciteit nog altijd sterk gebiedsgebonden. 80 tot 90 procent wordt gebouwd in China, Europa of de VS.
"Als we kijken naar de projecten die momenteel in aanbouw zijn of wereldwijd gepland zijn, is China klaar om zijn leidende positie op het gebied van sleuteltechnologieën voor schone energie te versterken", zei IEA-directeur Fatih Birol.
"Er is behoefte aan effectieve internationale samenwerking en verdere diversificatie om veilige en veerkrachtige toeleveringsketens voor technologie te waarborgen, de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen en alle landen in staat te stellen te profiteren van de economische voordelen van de nieuwe wereldwijde energie-economie."
Behoefte aan nationale aanpak energiearmoede
Experts van Resource Wende waarschuwen dat we op koers voor grondstoffentekort liggen
Op de goede weg maar de stof is traag
CBS: 'Energieverbruik uit warmtepompen was 1,1 procent in 2022'
EHPA komt met versnellingsplan voor warmtepompen
2,8 biljoen dollar investeringen in energie in 2023, waarvan 1,7 biljoen dollar in hernieuwbaar
Studie toont enorme potentie van grootschalige warmtepompen
Huis van vlas: hoe staat het ervoor met natuurlijke isolatiematerialen?
Panasonic combineert airconditioning en luchtkwaliteit met de nieuwe TZ ZKE
Panasonic introduceert de Aquarea L-generatie All-in-One warmtepompen
Panasonic lanceert de nieuwe PACi Elite Series 4 professionele airconditioners
Mitsubishi Heavy Industries introduceert de nieuwe compacte SRK ZTL-W
Bespaar tot 50% op bereiding warm tapwater met douche-wtw''s
Stroomversnelling
Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!