Aantal warmtepompfabrieken groeit wereldwijd

24.05.2023 | Nieuws Simone Tresoor

Aantal warmtepompfabrieken groeit wereldwijd
©Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie

De productiecapaciteit van hernieuwbare energieopwekkers neemt wereldwijd snel toe, dat blijkt uit The State of Clean Technology Manufacturing, een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Door toenemende beleidsondersteuning en interesse van investeerders kan er in 2030 al voor 790 miljard dollar per jaar aan zonnepanelen, windmolens, batterijen, warmtepompen en elektrolysers worden gebouwd.

Fabrikanten hebben sinds eind 2022 zoveel nieuwe productiecapaciteit aangekondigd, dat de geschatte productiecapaciteit in 2030 het afgelopen halfjaar spectaculair hard is gegroeid. Zo kan er 60 procent meer zonnepanelen, 25 procent meer batterijen en 20 procent meer elektrolysers voor de productie van groene waterstof worden gebouwd in 2030 dan eind 2022 werd verwacht.

De IEA-analyse concludeert dan ook dat de wereldwijde productiecapaciteit van hernieuwbare energie de afgelopen maanden echt “in een stroomversnelling is geraakt”. Beleidsondersteuning vanuit nationale overheden en de groeiende interesse van investeerders zijn hiervan de belangrijkste aanjagers. Het zorgt voor een “groeiend wereldwijd momentum naar de nieuwe energie-economie”.

Als alle aangekondigde projecten worden uitgevoerd, dan loopt de verwachte productiecapaciteit voor de vijf hernieuwbare energietechnologieën in 2030 op tot een gezamenlijke waarde van 790 miljard dollar per jaar. De productiecapaciteit van zonnepanelen en batterijen liggen daarmee op schema om de doelstellingen te halen richting 2050.

Om over voldoende opwekkers van hernieuwbare energie te beschikken in 2050 zullen de productieplannen voor windmolens, warmtepompen en elektrolysers nog sterker moeten groeien. Ook is de productiecapaciteit nog altijd sterk gebiedsgebonden. 80 tot 90 procent wordt gebouwd in China, Europa of de VS.

"Als we kijken naar de projecten die momenteel in aanbouw zijn of wereldwijd gepland zijn, is China klaar om zijn leidende positie op het gebied van sleuteltechnologieën voor schone energie te versterken", zei IEA-directeur Fatih Birol.

"Er is behoefte aan effectieve internationale samenwerking en verdere diversificatie om veilige en veerkrachtige toeleveringsketens voor technologie te waarborgen, de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen en alle landen in staat te stellen te profiteren van de economische voordelen van de nieuwe wereldwijde energie-economie."

G7IEAFatih Birol

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Dag van de Warmtepomp

8 juni 2023
13:00 - 19:00

Opleidingscentrum GO¬į

Lees verder

Webinar: Uitvoeringsgereed voor het NIP

8 juni 2023
16 uur
nvt

Regionaal Energieloket

Lees verder

Event: Samenwerkdag Rechtvaardige energietransitie

20 juni 2023
12:30 - 17:30
Basecamp

Stroomversnelling

Lees verder

Event: Hybride Verwarmd

21 juni 2023
TivoliVredenburg Utrecht

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu