Aardgasverbruik in 2022 hardst gedaald in westen van Nederland

29.11.2023 Brendan Hadden

Aardgasverbruik in 2022 hardst gedaald in westen van Nederland

Het CBS meldt dat met name stedelijke gebieden in Noord- en Zuid-Holland aanzienlijk minder aardgas in hun woningen gingen gebruiken in 2022. Over heel Nederland daalde het aardgasverbruik van woningen in 2022 met 22 procent, maar in minder stedelijke gebieden in het noorden en oosten van het land was dit minder.

Volgens het CBS was de landelijke daling voor ongeveer de helft te wijten aan het warmere weer in 2022. Ook zouden huishoudens zuiniger zijn gaan stoken en zouden in de nieuwbouw aardgasbesparende maatregelen zijn genomen.

©CBS

Het aardgasverbruik daalde het meest in de gemeente Zoeterwoude, waar huishoudens gemiddeld ruim een kwart minder stookten dan een jaar eerder. In de Noord-Hollandse gemeenten Wormerland, Texel en Oostzaan en in het Zuid-Hollandse Maassluis, Waddinxveen, Hoeksche Waard en Bodegraven-Reeuwijk was de afname iets minder dan een kwart.

Type woning maakt verschil
Het CBS analyseerde ook bij welk type woning het aardgasverbruik het hardst daalde. Dit was het geval bij twee-onder-een-kapwoningen, waar het verbruik met 22,4 procent daalde. Daarop volgde vrijstaande woningen met een daling van 22,3 procent, en de minste daling was bij appartementen (20,2 procent).

Ook is het gemiddelde aardgasverbruik volgens het CBS lager in stedelijke gebieden: woningen in niet-stedelijke gebieden gebruikten anderhalf keer zo veel aardgas als woningen in zeer sterk stedelijke gemeenten. De gemeenten met een laag aardgasverbruik maakten in veel gevallen gebruik van een uitgebreid stadsverwarmingsnet, zoals in Almere, Purmerend en Nieuwegein.