Alle kantoren energielabel C per 2023: “Wie het wil, kan dat halen”

21.04.2021 | Analyse Joyce Beuken

Alle kantoren energielabel C per 2023: “Wie het wil, kan dat halen”

Per 2023 moeten alle kantoren energielabel C of hoger hebben, anders riskeren ze dat het pand niet meer als kantoor mag worden gebruikt. Co de Smalen werkt als adviseur bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Zijn rol is om te inventariseren welke kantoren nog niet voldoen en de eigenaren te informeren over het verplichte energielabel C.

Co de Smalen beantwoordt al onze prangende vragen over de naderende scherpere wetgeving. “Bedrijven hebben behoefte aan een uniforme handhaving. Die boodschap moet vanuit alle overkoepelende organisaties hetzelfde zijn, zodat deze op tijd landt.”

Hoe staat het ervoor met de kantoren?
“In onze regio voldoet circa 60% nog niet aan label C. Wie het label niet op tijd weet te behalen, hangt een verbod boven het hoofd om het pand als kantoor te kunnen gebruiken. Label C is over het algemeen makkelijk te halen en vraagt geen grote investeringen van eigenaren. Over het algemeen voldoet een gebouw van na 1980 aan label C.

Met de klimaatdoelstellingen op de agenda worden de eisen uiteindelijk wel strenger. Dit is een opdracht voor de langere termijn. Installateurs kijken te snel en te veel in het nu, maar eigenlijk moeten zij juist een rol aannemen in de verscherpende regelgeving die eraan zit te komen.”

Wat is de rol van de installateurs?
“De installateurs zijn belangrijk als het gaat om energiebesparing: zij zitten aan de knoppen en regelen de installaties. Daar zit nog 20-30% besparing. Er kan met name terrein gewonnen worden door middel van goede isolatie van de schil, maar vooral ook in het goed regelen van de installatie.”

Welke boodschap geef je betrokken partijen mee?
“Ontwikkel in samenwerking met ons een lange termijn visie op de verduurzaming van het gebouw en wacht niet af. Op de lange termijn (2050) moet je voldoen aan Parisproof (25 kWh/m2/jaar). Maak die stap direct bij renovatie, dan ben je voorbereid op de toekomst en bespaar je energie en kosten. Label C is slechts een eerste stap.”

kantoorenergielabelenergielabelsomgevingsdienstinventarisatieisolatiebesparingvisielange termijnparijsakkoordklimaatakkoord

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu