Grote tevredenheid onder warmtepompbezitters

07.05.2024 Jan de Wit

Grote tevredenheid onder warmtepompbezitters
©Techniek Nederland

Meer dan 95 procent van de woningeigenaren die in 2022 of 2023 een warmtepomp hebben laten installeren is tevreden en zou het anderen aanraden, dat blijkt uit de Installatiemonitor, een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Qua informatievoorzieningen valt er nog veel te verbeteren, slechts 54 procent beschikt over redelijk wat kennis voordat ze een warmtepomp aanschaffen.

De Installatiemonitor vroeg 1.800 warmtepompeigenaren, waarvan 1.274 een hybride warmtepomp hebben en 522 een all-electric, naar hun ervaringen rondom het installatieproces. Hieruit blijkt dat ruim 95 procent van de respondenten een warmtepomp aan anderen zou aanbevelen. Eind 2021 gaven respondenten van een enquête van Milieu Centraal de warmtepomp gemiddeld nog een 8, een teken dat warmtepompinstallaties steeds beter verlopen.

lees ook

54 procent van de respondenten van de Installatiemonitor heeft al redelijk wat kennis van de warmtepompen voordat ze er een aanschaffen. 52 procent leest zich goed in en 2 procent laat zich voorlichten door middel van een EPA-advies. 12 procent liet zich alleen door een installateur voorlichten.

“Dat verbaast me. Ik had verwacht dat iedereen sowieso informatie van internet haalt. Dat is in elk geval iets wat ik altijd aanraad. Lees je van tevoren goed in”, stelt Thomas Piessens, programmamanager energietransitie bij Techniek Nederland. “54 procent is een mooie score maar nog geen 95 procent. Wat betreft informatievoorziening blijft er nog voldoende ruimte voor verbetering”, vult Tom van Aalten, adviseur duurzame warmte bij RVO, aan.

Daarnaast blijkt dat de respondenten al in een vroeg stadium bepalen dat zij een warmtepomp willen. “Opvallend; de overheid gaat er bij het maken van beleid vanuit dat woningeigenaren kiezen voor een integrale aanpak en zich verdiepen in de verschillende opties. Dat ze bijvoorbeeld ook kijken naar isoleren en een warmteadvies inwinnen via een energiecoach of een EPA-adviseur. Niet via een installateur. In de praktijk lijkt het toch anders te liggen. De aanschaf van een warmtepomp blijkt net als bij zonnepanelen vaak een single issue, de oplossing is vooraf al bepaald”, concludeert Piessens.

Liefst 72 procent van de respondenten geeft daarnaast aan voor een warmtepomp te hebben gekozen om van het Russisch aardgas af te zijn. “Normaal gesproken staat besparen op energie en geld op de eerste plaats. Daarna volgt voor het klimaat of duurzaamheid”, aldus Joanneke de Jongh, energie-expert bij Milieu Centraal.

“Onafhankelijk zijn van – Russisch – aardgas scoort meestal veel lager. Terwijl dat in deze enquête duidelijk op 1 staat. Dat komt waarschijnlijk door de energiecrisis die we hebben gehad. Mensen zijn toen in beweging gekomen en daar zie je nu het resultaat van.”