Ameland laat aardwarmte en warmtenetten onderzoeken

19.01.2023 Simone Tresoor

Ameland laat aardwarmte en warmtenetten onderzoeken

Ameland laat onderzoeken of geothermie en warmtenetten in de nabije toekomst interessant zijn voor de duurzame warmtevoorziening van het eiland, dat schrijft Waldnet.nl.

Er werd jarenlang aangenomen dat Ameland geen logische plek is voor geothermie en warmtenetten. Dit omdat het aantal woningen en de totale warmtevraag beperkt is op het eiland. Hierdoor zouden de hoge investeringen er niet uit kunnen worden gehaald.

Mogelijk toch interessant
Maar op basis van voortschrijdend inzicht denken de partijen die nu een intentieovereenkomst hebben gesloten dat geothermie en warmtenetten mogelijk toch interessant zijn. Ameland is bovendien een aantrekkelijk onderzoeksgebied, omdat de effecten op een eiland goed zichtbaar zijn.

De gemeente tekende onlangs een intentieovereenkomst met Ghiocel Energy, ontwikkelaar van geothermieprojecten en met Firan, specialist in infrastructuur voor nieuwe energie. Parallel hieraan start Ameland gesprekken met bewoners over duurzame warmte in de woningen. Ameland wil in 2035 vrij zijn van aardgas.

Borkum
Ghiocel gaat onderzoeken of de winning van aardwarmte op ruim 3000 meter haalbaar is. Vanuit de gaswinning is al veel bekend over de ondergrond en ook andere omstandigheden op het eiland lijken gunstig. Daarom zou, ondanks de relatief kleine warmtevraag van het eiland, geothermie toch  rendabel kunnen zijn. Het bedrijf onderzoekt momenteel tevens de opties voor geothermie op het Duitse Waddeneiland Borkum.

Firan, dochteronderneming van netwerkbedrijf Alliander, gaat de komende maanden onderzoeken of warmtenetten op Ameland aantrekkelijk zijn. Bovendien kijkt Firan naar de mogelijkheden voor waterstofproductie voor verwarming.

Gemeente Ameland start op korte termijn al gesprekken met bewoners en ondernemers over de warmtevoorziening. In de tweede helft van het jaar worden de resultaten van de onderzoeken en de gevoerde gesprekken bij elkaar gebracht.