Amerikaans Carrier neemt Viessmann over, Duitse vakbonden en politici reageren bezorgd
03.05.2023 Jan de Wit

Carrier Global Corporation, de Amerikaanse multinational op het gebied van onder andere verwarming, ventilatie en airconditioning, is bezig Viessmann, de Duitse fabrikant en leverancier van intelligente verwarmings- en energieoplossingen, over te nemen. Carrier zou zo’n 12 miljard dollar willen betalen voor de airconditioningdivisie van Viessmann, dat meldt Reuters. Verschillende Duitse vakbondsleden en politici reageren bezorgd vanwege het strategische belang van Viessmann voor de energietransitie.
Airconditionermaker Carrier zou in vergevorderde gesprekken zijn om de airconditioningdivisie van de Duitse fabrikant Viessmann over te nemen voor meer dan 12 miljard dollar. Hiermee krijgt het Amerikaanse bedrijf de beschikking over onder andere de verwarming- en warmtepompproductie. Bronnen melden aan Reuters dat de deal vandaag definitief zou kunnen worden.
Voor beide partijen lijkt het een win-winsituatie te zijn. De divisie Climate Solutions van Viessmann wordt een belangrijke onderdeel van Carrier's groeistrategie in Europa en volgens Der Spiegel krijgt Viessmann hiermee de noodzakelijke kapitaalinjectie om de productiecapaciteit uit te breiden. Daarnaast wordt de Viessmann Group een van de grootste aandeelhouders van Carrier en wordt Max Viessmann, CEO van de Viessmann Group, lid van de Raad van Bestuur van Carrier.
"De energietransitie in de wereld kan alleen succesvol worden beheerd als bedrijven op mondiaal niveau denken, handelen en samenwerken. We combineren onze divisie Climate Solutions met Carrier om de volgende toekomstbestendige, echt wereldwijde klimaatkampioen te bouwen. Door de combinatie van beide bedrijven vormen we een snelgroeiende innovatieleider in een zeer concurrerende marktomgeving", stelt Max Viessmann.
Viessmann is in 1917 opgericht en is nog altijd een familiebedrijf, zo is vader Martin Viessmann voorzitter van de Raad van Bestuur van de Viessmann Group. Het bedrijf is sinds de oprichting doorgegroeid tot een bedrijf met 14.500 mensen in dienst bij 22 productielocaties in 12 landen, waarbij zo’n 56 procent van de 4 miljard euro omzet buiten Duitsland wordt gegenereerd.
Het bedrijf zou al maanden bezig zijn om investeringen te krijgen om zijn productielijn fors uit te breiden. Duitse media hebben het over minimaal 1 miljard euro om aan de groeiende vraag te voldoen.
Het bedrijf Carrier, opgericht in 1902 en operationeel vanuit Palm Beach (Florida), wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne airconditioning. Het bedrijf heeft 52.000 mensen in dienst en had vorig jaar een omzet van 20,4 miljard dollar. In 2004 namen de Amerikanen de koeltechniek over van het toenmalige Linde AG, maar zouden later stoppen met de productie in Duitsland.
"De divisie Climate Solutions van Viessmann Group is een uitstekende onderneming met een superieure marktpositie, ongeëvenaarde distributiekanalen en enorme groeimogelijkheden. Martin en Max hebben Europa's meest erkende merk voor premium klimaatoplossingen opgebouwd en Carrier is vastbesloten om dat groeimomentum verder uit te bouwen", aldus Carrier-CEO David Gitlin.
Duitse warmtepompindustrie moet niet de zonne-energie-industrie achterna
Vanwege de aanstaande verkoop van Viessmann is er nogal wat reuring ontstaan in de Duitse media. Veel vakbondsleden en politici trekken daarbij de vergelijking met de vroegere Duitse zonnepanelenindustrie. Die was ooit ook wereldwijd toonaangevend, maar werd gaandeweg overgenomen door de Chinese industrie.
Met de verkoop van bedrijven als Viessmann zou veel kostbare kennis voor de energietransitie verloren gaan. "De warmtepompfabrikanten maken deel uit van een sleutelindustrie voor de omschakeling van de energievoorziening", zegt Jörg Köhlinger, districtsmanager van vakbond IG Metall tegen Der Spiegel.
"Verkeerde industriële beleidsbeslissingen hebben al schade toegebracht aan een hele toekomstgerichte industrie, zoals de zonne-energie-industrie. Dit mag niet herhaald worden."
Daarbij meldt de Duitse krant dat politici van de kabinetspartijen baan- en vestigingsgaranties zouden hebben ge-eist bij de verkoop. Ook zei minister van Financiën Christian Lindner dat de regering de overname nog zal gaan analyseren, maar ook dat men zich niet blind moet staren op één klimaattechniek.
Robert Habeck, minister van Economische Zaken en Klimaat, zei dat het belangrijk is dat het Duitse energiebeleid en de winsten die het maakt ook ten goede blijven komen aan Duitsland, dat meldt Clean Energy Wire. Hij zou daarover in gesprek zijn met Viessmann en Carrier.
Duitse warmtepompmarkt zal fors groeien, maar hoe zit het met de winst?
In Duitsland is een wetsvoorstel aangenomen dat vanaf 2024 nieuwe olie- en gasverwarmingssystemen verbiedt. Vanaf volgend jaar moeten nieuwe verwarmingssystemen op minstens 65 procent hernieuwbare energie draaien, wat in de praktijk minimaal een hybride warmtepomp betekent. De Duitse overheid streeft ernaar om vanaf volgend jaar 500.000 warmtepompen per te installeren. Hiervoor zal de productie dan ook fors omhoog moeten.
Lees ook: Duitsland verbiedt nieuwe olie- en gasverwarmingssystemen vanaf 2024
De algemene verwachting is daarom dat de Duitse markt voor warmtepompen sterk zal groeien. Maar dat betekent niet per se dat fabrikanten nu ook meer winst kunnen gaan maken stelt Jens Südekum, lid van de adviesraad van het Duitse ministerie van Economische Zaken.
“Je zou verwachten dat Viessmann in een groeiende markt voor warmtepompen nog meer geld zou kunnen verdienen dan voorheen. Maar het vooruitzicht van de marktomvang trekt ook nieuwe concurrenten aan, vooral uit Azië, voor wie de Duitse markt voorheen oninteressant was”, legt Südekum uit.
“Dit heeft twee effecten: Dalende winstmarges door concurrentiedruk waardoor warmtepompen steeds goedkoper worden en eventueel een kostenverlaging door schaalvergroting waardoor warmtepompen nog goedkoper worden. Met andere woorden, de volumes op de warmtepompmarkt zullen toenemen, maar niet de winsten. Viessmann is waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat dit het optimale moment is om te vertrekken.”