Bewonerscoöperatie MeerEnergie hoopt warmtenet zelf op te zetten

14.06.2022 Jan de Wit

Bewonerscoöperatie MeerEnergie hoopt warmtenet zelf op te zetten
©Stichting Warmtenetwerk

MeerEnergie, de bewonerscoöperatie die zich inzet voor het warmtenet in de wijk Middenmeer in Amsterdam, is nu bezig zijn eigen warmtebedrijf op te zetten. “Er is bij mijn weten geen particulier coöperatief initiatief voor zo veel woningen”, zegt voorzitter Ardine Nicolaï in een interview met Stichting Warmtenetwerk.

In stadsdeel Oost heeft een groep bewoners zich verenigd in energiecoöperatie MeerEnergie. Zij zijn van plan om de restwarmte van datacentrum Equinix te gebruiken voor verwarming en warm tapwater van de woningen.

“Een bewonerscoöperatie voor warmte is inmiddels iets minder uniek, maar wij zijn wel de oudste die een warmtenet zelf wil aanleggen”, stelt Nicolaï. “Er is daarnaast bij mijn weten geen particulier coöperatief initiatief voor zo veel woningen.”

Voordat bewonerscoöperatie MeerEnergie echt een warmtebedrijf is moeten er nog wel enkele financiële obstakels worden weggenomen. De graafwerkzaamheden zijn inmiddels al wel begonnen.

“De gemeente legt nu in Middenmeer-Noord tegelijk met groot onderhoud het distributienet ten behoeve van het warmtenet aan. Dit is op kosten van de gemeente. Er moet nog een overdracht en een besluit tot overdracht komen. Dat hangt weer af van de vraag of wij de aangewezen partij zijn om ook in de rest van ons doelgebied het warmtenet aan te leggen.”

Financiering onrendabele top blijft ‘spannend’
De businesscase is uitgewerkt, maar heeft nog een onrendabele top. Om hiervoor steun van de bank te krijgen heeft MeerEnergie voldoende handtekeningen nodig. Die zijn er nog niet, maar volgens Nicolaï is er “ongelooflijk veel goodwill”, daarbij baseert zij zich onder andere op een uitgebreide bewonersenquête uit 2021.

“Van de 869 respondenten – wat geen aselecte groep is, maar toch – geeft 81 procent aan dat ze ‘zeer waarschijnlijk’ of ‘zeker’ mee willen doen. Wat ik nog opvallender vind, is dat van de mensen die MeerEnergie vóór deze enquête níet kenden, 75 procent aangeeft dat ze ‘zeer waarschijnlijk’ of ‘zeker’ mee gaan doen. Kortom: mensen willen echt iets anders nu. De tijd is rijper dan ooit.”

Daarnaast hoopt MeerEnergie een bijdrage te krijgen uit het Nationaal Groeifonds, nadat een aanvraag uit Proeftuinsubsidie van het Rijk is afgewezen. “Als dit niet doorgaat, moeten we wachten op de landelijke regelingen die in de maak zijn en die hiervoor – zoals nu voorzien – in 2023 geld beschikbaar hebben”, zegt Nicolaï.

“Intussen kan de gemeente dan eventueel de rol spelen van voorfinancier voor het distributienet in Middenmeer-Zuid. Als de gemeente dit ook niet doet, lijkt de kans voor een warmtenet in Middenmeer voor de komende tien jaar verkeken.”

Tot slot heeft MeerEnergie een aanvraag gedaan bij het Klimaatfonds Amsterdam, dat woningen die van het aardgas afgaan tot 5.000 euro subsidieert. “Dat geld is bedoeld voor woningen die definitief van het gas af gaan en zit voor ons project ook verrekend in de businesscase. We hebben gevraagd of we nu alvast twee maal 750.000 euro uit dat fonds kunnen krijgen om het bedrijf te ontwikkelen. Daarover is nog geen uitsluitsel en dat is best spannend.”