BodemenergieNL sluit aan bij onderzoeksteam Noord-Brabant

11.03.2021 Simone Tresoor

BodemenergieNL sluit aan bij onderzoeksteam Noord-Brabant

BodemenergieNL, de brancheorganisatie van alle bedrijven die aan open en gesloten bodemsystemen werken, heeft zijn zienswijze wat betreft het gebruik van bodemenergie in de provincie Noord-Brabant ingediend, valt te lezen in hun persbericht.

Dit deden zij omdat de afdeling bodembescherming van de provincie meent dat kleine gesloten bodemenergiesystemen niet nodig zijn voor de warmtetransitie in Brabant en er in de concept omgevingsverordening grote beperkingen aan bodemenergie worden gesteld.

Twee onderzoeken

Deze stellingname kan de haalbaarheid van de energiedoelstellingen in gevaar brengen en is tevens niet onderbouwd met een zorgvuldige risicoanalyse, aldus BodemenergieNL. Zij wijzen de provincie erop dat om de energiedoelstellingen te halen er juist óók gesloten bodemenergiesystemen nodig zijn.

De provincie is momenteel aan het bekijken hoe het vervolgtraject moet gaan lopen zodat deze in de loop van de zomer zijn uiteindelijke vorm krijgt. BodemenergieNL helpt de provincie de juiste beslissingen te maken door binnenkort twee onderzoeken te starten. Zo zal TNO als onafhankelijke partij een onderzoek te laten uitvoeren naar de omvang van risico’s en effecten van doorboring van de kleilagen voor het Brabantse grondwater. Hiermee kan een betere risico-afweging gemaakt worden om wellicht meer ruimte te bieden ten aanzien van het nu gehanteerde voorzorgsbeginsel in de voorgenomen beleidsregels. Ook wordt er een onafhankelijk onderzoeksbureau in de arm genomen om samen met het expertiseteam warmte Noord-Brabant te kijken naar alternatieven voor diepe bodemenergiesystemen.

Bodemenergie heeft het hoogste milieurendement

De provincie Noord-Brabant heeft BodemenergieNL gevraagd om deel te nemen aan de werkgroep van beide onderzoeken om mee te denken over de opdracht en reflectie op het eindresultaat. In elk geval zal er een onderzoek komen naar de risico’s en inbreng worden gevraagd met betrekking tot hun expertise over de mogelijkheden om warmte uit de bodem te benutten

Volgens Beerd Volkers van de brancheorganisatie is bodemenergie een van de belangrijkste oplossingen voor de energietransitie. Warmte is 70% van de totale energievraag van woningen. De voordelen van bodemenergie zijn dat het onzichtbaar en geluidloos is en nauwelijks ruimte in beslag neemt en het hoogste milieurendement heeft.

Onbekend maakt onbemind

“Het diep boren in de bodem wordt als iets ongrijpbaars en mysterieus gezien. De ingewikkelde regels helpen niet mee en Brabant wil nu nog meer specifieke eigen regels toevoegen aan de al uiterst gedetailleerde landelijke voorschriften. Dit zorgt ervoor dat het proces alleen maar complexer wordt. Regels moeten duidelijk, toepasbaar en toetsbaar zijn”, zegt Volkers.

“Vandaar dat het goed is dat TNO nu alle alternatieven in zijn onderzoek naar voren brengt”, aldus Volkers.”Iedere oplossing heeft voor- en nadelen. Zo heeft bodemenergie buiten technische voordelen ook het voordeel dat het de best gereguleerde duurzame techniek is. Ik ben ervan overtuigd dat bij een eerlijke vergelijking tussen alle oplossingen voor de energietransitie bodemenergie de nog grote onbekende is met enorme potentie voor grote gebouwen én kleine huisjes in een afgelegen deel van de provincie. Wij hopen samen met de provincie Noord-Brabant tot goede oplossingen te komen.”