Boerderij uit 1597 kan zonder gas dankzij zonneboiler

21.10.2021 Joyce Beuken

Boerderij uit 1597 kan zonder gas dankzij zonneboiler

Techniq Energy combineert alle duurzame opwekkers en verwarmers. Vanuit hun eigen merknaam hebben ze een zonneboiler uitgebracht, die op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd werd gepresenteerd.

De zonneboiler bestaat uit een heatpipe collector en een buffervat. Het systeem is multi-energy, wat betekent dat het op verschillende manieren gevoed kan worden. “Via een heatpipe, maar ook via een warmtepomp. En ook op verschillende afgifteniveaus: hoge en lage temperatuur”, legt bedrijfsleider Anton van Dorst uit.

Productaanbod
De vaten zijn er in verschillende groottes, met een capaciteit van 300 tot en met 1.500 liter. Op een zonnige dag warmen de pijpen op tot maximaal 85 procent waarna automatisch wordt uitgeschakeld. ’s Nachts koelt de inhoud ongeveer 3 tot 7 graden Celsius af. Van Dorst: “Het ligt er ook aan wat er uit wordt gehaald. Doorgaans is hij na een halve dag weer vol verwarmd. Er kan eventueel ook een elektrische boiler achter worden geplaatst om bij te kunnen verwarmen indien nodig.”

Techniq Energy heeft een breed scala aan duurzame energieoplossingen eigen gemaakt. “We helpen mensen om nul op de meter te krijgen met een totaaloplossing bestaande uit meerdere componenten.” Dat gaat echter nog wel met wat uitdagingen gepaard. “Het is vaak het budget dat een obstakel vormt om nul op de meter te krijgen, en de omvang van het dak”, aldus Van Dorst.

Esthetische drempel
Een ander obstakel is het uiterlijk van de zonneboiler, stelt Van Dorst. “Je legt eerst het technische verhaal uit, waarom het zo interessant is en hoe hoog de besparing kan oplopen. Maar dan komt het apparaat in beeld, en haken sommige kanshebbers af. Zonnepanelen zijn inmiddels geaccepteerd, maar hier moet men nog aan wennen helaas.”

Techniq bedient een uiteenlopende groep. “Mensen met een tiny house die van het grid af willen, maar we hebben bijvoorbeeld ook een woonboerderij uit 1597 van het gas af weten te halen." Op de boerderij zijn een vat van 1.000 liter met 96 heatpipes en 2 modulerende warmtepompen neergezet. Maar ook voor horeca en campings kan de zonneboiler interessant zijn. “Het tapwaterprofiel van een camping valt een op een met de opwek van de boiler.”

Meedenken
Van Dorst en de andere medewerkers denken uitvoerig mee met de verschillende omstandigheden. “Boerenbedrijven, voornamelijk melkveehouders, gebruiken grote hoeveelheden warm water in hele korte periodes, bijvoorbeeld voor het spoelen van vaten en leidingen. Een zonneboiler met een klein stuk gas of elektrisch kan daardoor interessant zijn voor hen.”

Techniq Energy werkt samen met een aantal wederverkopers en zzp’ers door het land, maar installeert lokaal vooral zelf. Meer informatie over het bedrijf en hun productgroepen vind je op de website.