CBS: Helft Nederlanders ziet aardgasvrij zitten

04.06.2021 Joyce Beuken

CBS: Helft Nederlanders ziet aardgasvrij zitten

Het CBS heeft cijfers bekendgemaakt die laten zien hoe Nederlanders tegenover klimaatverandering en de energietransitie staan. Bijna de helft van inwoners boven de 18 jaar geeft aan voorstander te zijn van minderen met aardgas.

De voornaamste reden om aardgas in de ban te willen doen is de CO2-uitstoot waarmee dit gepaard gaat. Daarnaast wordt de winning van aardgas die tot ondergrondse verschuiving leidt veel genoemd. Veel respondenten halen de aardbevingen in Groningen aan. Ook is een deel van mening dat er met aardgas gestopt moet worden, omdat de bron op een gegeven moment opraakt.

Aardbeving argument
Ruim de helft van de bevolking is positief over de wens van de overheid om volledig te stoppen met het gebruik van aardgas in Nederland en over te stappen op duurzame energiebronnen. Een vijfde deel vindt het echter helemaal geen goede ontwikkeling, met als reden dat het een relatief schone fossiele brandstof is en we niet zomaar zonder kunnen.

Duurzame bron te jong
De aardbevingen in Groningen kunnen volgens respondenten tegen worden gegaan door aardgas te importeren uit landen als Rusland. Tegenstanders vinden ook dat duurzame energiebronnen momenteel nog erg duur en niet rendabel zijn.

Op 1 januari 2019 werd er in 447.000 woningen geen aardgas gebruikt, meldt het CBS. Ondertussen trachten veel huishoudens het gasverbruik te reduceren. Het overgrote deel van de woningen maakt gebruik van een hoogrendementsketel (86 procent) en 40 procent kookt elektrisch.