CBS: Helft Nederlanders ziet aardgasvrij zitten

04.06.2021 | Nieuws Joyce Beuken

CBS: Helft Nederlanders ziet aardgasvrij zitten

Het CBS heeft cijfers bekendgemaakt die laten zien hoe Nederlanders tegenover klimaatverandering en de energietransitie staan. Bijna de helft van inwoners boven de 18 jaar geeft aan voorstander te zijn van minderen met aardgas.

De voornaamste reden om aardgas in de ban te willen doen is de CO2-uitstoot waarmee dit gepaard gaat. Daarnaast wordt de winning van aardgas die tot ondergrondse verschuiving leidt veel genoemd. Veel respondenten halen de aardbevingen in Groningen aan. Ook is een deel van mening dat er met aardgas gestopt moet worden, omdat de bron op een gegeven moment opraakt.

Aardbeving argument
Ruim de helft van de bevolking is positief over de wens van de overheid om volledig te stoppen met het gebruik van aardgas in Nederland en over te stappen op duurzame energiebronnen. Een vijfde deel vindt het echter helemaal geen goede ontwikkeling, met als reden dat het een relatief schone fossiele brandstof is en we niet zomaar zonder kunnen.

Duurzame bron te jong
De aardbevingen in Groningen kunnen volgens respondenten tegen worden gegaan door aardgas te importeren uit landen als Rusland. Tegenstanders vinden ook dat duurzame energiebronnen momenteel nog erg duur en niet rendabel zijn.

Op 1 januari 2019 werd er in 447.000 woningen geen aardgas gebruikt, meldt het CBS. Ondertussen trachten veel huishoudens het gasverbruik te reduceren. Het overgrote deel van de woningen maakt gebruik van een hoogrendementsketel (86 procent) en 40 procent kookt elektrisch.

aardgasvrijAardgasfossiele brandstoffenduurzaam verwarmdduurzame verwarmingCO2-reductieco2-uitstootaardbevingGroningenaardbevingenaardverschuivingen

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: “Een norm is geen wet”

22 juni 2021
19:00 - 20:00
online

Energie Consult Holland en knvvk & young cool

Lees verder

Webinar: Een preview op de Masterclass Warmtepompen voor de industrie

23 juni 2021
16:00 - 17:00
online

Werkgroep KANS / St. Post-HBO Koudetechniek / KWA Bedrijfsadviseurs

Lees verder

Webinar: Minicollege Transkritische CO2 systemen

24 juni 2021
11:00 - 12:00

Post-HBO Koudetechnie

Lees verder

Webinar: Later word ik: koelmonteur

25 juni 2021
9:30 - 10:30
online

NVKL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu