Climer, TKM en Dimplex: 'Natuurlijk zijn we er'

28.04.2022 Simone Tresoor

Climer, TKM en Dimplex:

"Warmtepompen zijn niet aan te slepen. Ze verkopen zichzelf. Daar hoef je geen promotie meer voor te maken, want we kunnen de vraag nu al nauwelijks aan." Herkenbaar? Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Warmte365 met drie deelnemers met een stand in het Warmtepomppaviljoen. Allen wilden graag in gesprek met de installateur. Een mooi gegeven: ze fabriceren alle drie in Europa en kunnen leveren rond de drie maanden. We hadden een kort maar duidelijk gesprek, want ook daar was het druk.

“We staan hier juist om te informeren”, aan het woord is Piet Bos, eigenaar van Climer Benelux. “Wij willen dat de eindklant de juiste warmtepomp kiest. Een warmtepomp die volledig bij zijn woning past. Dan moet je the middle man informeren, de installateur, en die lopen hier in groten getale rond.”

'Laten we de tijd nemen de consument goed te informeren'
Hij vervolgt: “Natuurlijk neemt de hele markt nu een enorme vlucht, maar laten we proberen de rust te bewaren en de tijd te nemen de consument goed te informeren. Wij staan hier heus niet alleen voor onze eigen portemonnee, we willen een flinke deuk in de energietransitie slaan.”

Climer Benelux staat met hun thermodynamische warmtepomp. Die werkt met thermodynamische panelen als buitenunit en een compacte technische binnenunit. De panelen zijn overal plaatsbaar, bijvoorbeeld weggewerkt onder de zonnepanelen, het enige wat nodig is, is temperatuurverschil. Het grote voordeel? Het systeem is buiten volledig geluidloos en zeer effectief bij lage temperaturen tot min 17 graden Celsius. Hij produceert warm water tot 60 graden Celsius en heeft een SCOP van 3,8.

Bos: “Wij zitten momenteel op een leveringstermijn van rond de twaalf weken. We zijn geen voorstander van de vervangingsmarkt. Daarom leveren we kwaliteit die dertig jaar meegaat. Zo gebruiken we een coating die zo goed is, dat hij zelfs na dertig jaar buiten niet afbladdert. Kom daar maar eens om bij andere warmtepompfabrikanten.”  

'Hier ontmoeten we de installateur'
Ronald van Gils, directeur van TKM Nederland, is het eens met zijn collega. “Wij zijn nog vrij jong op de Nederlandse warmtepompmarkt. Voor ons is het dan ook van belang de installateur hier te ontmoeten. Iedere warmtepomp heeft zo zijn eigen doelgroep. Zelfs de beste warmtepomp verkoopt zichzelf niet, daar hebben wij toch echt de installateur voor nodig. En die installateur ontmoeten wij hier”, zegt Van Gils.

“Onze CTC EcoAir 600M-serie is vooral geschikt voor grotere woningen, maar ook voor kleine utiliteit zoals sportaccommodaties. De modulerende lucht-water-warmtepomp zal zich gedurende het jaar automatisch aanpassen aan de warmtebehoefte, waardoor er altijd geprofiteerd wordt van een maximale besparing.

De binnenhuismodule CTC EcoZenith i360 kan meer dan 300 liter warm water produceren, maar als er behoefte is aan meer, dan kan de 622M worden aangesloten op de alles-in-één-tank. Hiermee heb je dan een warmwatercapaciteit van meer dan 600 liter. Dat zijn zo’n slordige vijftien douchende pubers”, lacht Van Gils.

'Wat extra naamsbekendheid'
Mark Fransdonk, business development manager bij Dimplex, toont de Dimplex warmtepompboiler. “Wij staan hier voor wat extra naamsbekendheid en om te laten zien dat we meer hebben dan alleen elektrische verwarming. Steeds meer mensen kijken naar warmteopslag. Wij hebben veel appartementeigenaren onder onze klanten.

Zij willen van het gas af, kiezen voor elektrische verwarming en onze warmtepompboiler. Dit is onze eerste beurs in Nederland, maar zeker niet de laatste. Het is prettig hier de installateur te ontmoeten om te laten zien welke kwaliteitsproducten wij verkopen.”