CO2-meter in elke klas en meer ventilatiemaatregelen

04.02.2022 Joyce Beuken

CO2-meter in elke klas en meer ventilatiemaatregelen

Het kabinet, schoolbesturen en gemeenten presenteren een gezamenlijk plan om de ventilatie in scholen bij te kunnen schaven. Volgens het plan krijgt onder meer ieder klaslokaal een CO2-melder, dat schrijft Nu.nl.

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, vertegenwoordigers van primair en voortgezet onderwijs en de Vereniging Nederlandse Gemeenten maakten hun plan donderdagmiddag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Korte termijn
Naast de CO2-melder komt er een hulplijn en een team van experts om scholen te helpen bij het realiseren van een gezond binnenklimaat. "Zeker in deze coronatijd moeten we er alles aan doen om de scholen verantwoord open te houden", laat Wiersma weten.

De partijen stellen dat er op lange termijn meer nodig zal zijn om ventilatieproblemen in het onderwijs op te kunnen lossen. De gepresenteerde plannen zijn dan ook slechts een korte termijnoplossing.

Ventileren helpt beter leren
Thijs Roovers, bestuurslid van onderwijsvakbond AOb, is tevreden met de stappen die nu worden gezet. Wel zag hij het plan liever eerder verschijnen. "Wij vragen al heel lang om betere ventilatie op scholen. Zelfs al voor de coronacrisis."

Wetenschappelijk onderzoek toonde al ver voor de pandemie aan dat slechte ventilatie, en daarmee een hoog CO2-gehalte in de lucht, negatieve gevolgen heeft op het denk- en concentratievermogen. Goede ventilatie in het onderwijs was daardoor al langer een punt van aandacht, maar kreeg prioriteit als gevolg van de coronacrisis.