Hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming voor woningeigenaren nog onduidelijk

30.04.2024 Anne Agterbos

Hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming voor woningeigenaren nog onduidelijk

Onderzoek van de Nationale-Nederlanden Bank laat zien dat huiseigenaren de nieuwe regelgeving over het energiezuinig maken van een woning verkeerd begrijpen. Sinds 1 januari 2024 zorgt een lager energielabel ervoor dat huiseigenaren een hogere hypotheek kunnen afsluiten om te investeren in het verduurzamen van de woning. Maar deze regel wordt nog vaak verkeerd begrepen. Driekwart van de huiseigenaren die verklaren op de hoogte te zijn van de regel denken dat ze meer geld kunnen lenen op het moment dat hun woning een groen energielabel heeft.

Zodra huiseigenaren de regel begrijpen reageert men overwegend positief, 64 procent geeft aan dat de maatregel bijdraagt aan het verduurzamen van bestaande woningen. 47 procent geeft aan dat ze hun woning wil verduurzamen nu ze de regels kennen. Een kwart van de respondenten wil dat ook eerder doen dan ze oorspronkelijk van plan waren.

Daarnaast laat het onderzoek zien dat huiseigenaren met een minder groen energielabel de overheid meer verantwoordelijk stellen voor de verduurzaming van hun woning. Ook huiseigenaren met minder spaargeld vinden dat de overheid een grotere rol speelt in het realiseren van een duurzame woning.