Collectieve warmtesystemen blijken technisch haalbaar én maatschappelijk aanvaardbaar

27.03.2023 Anne Agterbos

Collectieve warmtesystemen blijken technisch haalbaar én maatschappelijk aanvaardbaar

De resultaten van het innovatieprogramma Warming Up van zestig verschillende partijen uit de Nederlandse warmte-industrie zijn bekend: collectieve duurzame warmtesystemen zijn technisch haalbaar én maatschappelijk aanvaardbaar. De resultaten laten een positief toekomstbeeld voor aardgasvrije verwarmingssystemen zien, meldt TNO.  

Warming Up keek naar meerdere toepassingen zoals aquathermie, aardwarmte, warmteopslag, zonthermie en restwarmte. Het doel van het innovatieprogramma is bij te dragen aan de aansluiting van 750.000 extra woningen op een duurzaam collectief warmtenet. Volgens het onderzoek is 60 procent van de Nederlandse woningen al geschikt om over te stappen op lage temperatuurverwarming, zoals een warmtepomp.

Daarnaast wijst het onderzoek uit dat gemeenten en warmtebedrijven bij het gebruik van de juiste argumentatie ook op meer draagvlak kunnen rekenen. Mensen ervaren vooral de veiligheid en het gemak van een warmtenet als positief. Deze argumenten werken volgens onderzoeker Marijke Menkveld van TNO beter dan het financiële of duurzame argument.