Combinatie stadswarmte en koudelevering toegepast bij pilotproject in Amsterdam

29.04.2024 Sjoerd Rispens

Combinatie stadswarmte en koudelevering toegepast bij pilotproject in Amsterdam

Bij het nieuwbouwproject CityPlot Buiksloterham in Amsterdam wordt een innovatieve techniek ingezet om huizen te verwarmen. Het gaat om een combinatie van stadswarmte met koudelevering, ook wel hybride WarmteKoudeOpslag (hWKO) genoemd. Deze techniek helpt om netcongestie te beperken.

Het project, dat vorige week vrijdag startte, is onderdeel van Westpoort Warmte, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en Vattenfall. De duurzame warmte voor de huizen wordt geleverd via het stadswarmtenet waardoor met een veel kleinere WKO-installatie in de totale energiebehoefte kan worden voorzien. Hybride WKO-projecten zijn een voorbeeld van zogeheten vierde generatie warmtenetten. De warmte- en koudeopslag levert koeling op warme dagen en ruimteverwarming tot 40 graden Celsius.

“We zien door eisen in de BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) dat er meer en meer behoefte is aan de combinatie van duurzame warmte met koeling”, zegt Michiel Houwing van Vattenfall. “Bij de bouw van nieuwe woningen en appartementen, maar ook van kantoren en bijvoorbeeld schoolgebouwen, is er steeds meer oog voor koelingsoplossingen. Zeker in gebieden waar al een stadwarmtenet ligt, is de keuze voor een hybride WKO logisch. Je profiteert aan de ene kant van koeling van de WKO en aan de andere kant is je warmtelevering door de koppeling met stadswarmte extra stabiel en betrouwbaar. Daarnaast zijn er in individuele woningen geen eigen warmtepompen nodig, wat veel ruimte in de woning bespaart.”