‘De hybride warmtepomp is een eindoplossing’

26.10.2022 Simone Tresoor

‘De hybride warmtepomp is een eindoplossing’
©Remeha

Een hybride warmtepomp wordt vaak gezien als de opmaat naar een all-electric oplossing. Maar er zijn meer mogelijkheden. Als het gasgebruik door de toepassing van hybride warmtepompen drastisch is teruggedrongen, kunnen we met de inzet van groen gas een volgende stap zetten, vertelt Rick Bruins, business development manager new concepts van Remeha, tijdens de Kennismiddag Warmtepompen 2022.  

“Hoe maken we de energietransitie haalbaar, betaalbaar en realistisch? Haalbaarheid zit heel erg in de informatieoverdracht aan consumenten. De consument wil heus wel wat doen maar weet niet waar hij terecht kan met zijn vragen en hoort overal andere verhalen. Als de industrie niet in staat is een gezamenlijk verhaal te vertellen dan halen we de energietransitie helemaal niet”, stelt Bruins.

“De betaalbaarheid wordt, zeker nu de gasprijzen zo hoog liggen, steeds beter. Zelfs als men leent is het extra bedrag dat men aan rente betaalt lager dan het voorschotbedrag voor de energienota. En is het realistisch? Dat houdt wat mij betreft in dat consumenten zonder al te grote verbouwingen gewoon kunnen blijven leven zoals ze gewend zijn.”

Gas, elektriciteit of warmtenetten
De mogelijkheden bij het warmen van een woning in de toekomst zijn er drie: gasvormigen (bijvoorbeeld groen gas, waterstof), elektriciteit of warmtenetten. Dit zijn de energiedragers die een rol spelen in de energietransitie. Er is geen winnaar bij deze drie. We hebben ze alle drie nodig want ze vullen allemaal een deel van de warmtebehoefte.

Elektriciteit zal worden toegepast bij een lage warmtevraag, dus bij nieuwbouw of een goed geïsoleerde woning. Bij een gemiddelde warmtevraag kom je op het snijvlak van all electric of hybride (dus gasvormig). En bij een hoge warmtevraag, vaak gecombineerd met veel huizen op een beperkte oppervlakte, ga je naar warmtenetten.

‘Een hybride installatie bespaart 70 procent gasverbruik’
Bruins: “Bij een hybride systeem verwarmt de warmtepomp zo lang hij kan. Bij extreme kou en voor warm water slaat de cv-ketel aan. Hiermee bespaar je al behoorlijk, want het is niet zo vaak extreem koud en gasverbruik voor douchen valt in het niet met gasverbruik voor het verwarmen. Een hybride installatie bespaart 70 procent op het gasgebruik, bij een gemiddeld gezin zit je dan rond de 1.000 kubieke meter gas. Betaal je dan niet heel veel voor elektriciteit? Dat valt mee, om 1 kuub gas te besparen heb je 2,2 kilowattuur elektriciteit nodig. Een kuub gas is altijd duurder geweest dan de prijs voor 2,2 kilowattuur elektriciteit.”

Bruins vindt hybride geen tussenoplossing, maar een eindoplossing. Het gemiddelde gasverbruik neemt de afgelopen jaren af doordat we zuinigere cv-ketels hebben, de woningen beter zijn geïsoleerd en doordat we bijna geen strenge winters meer hebben. “In principe is hybride voor elke woning geschikt. Aangetekend moet worden dat isoleren altijd een goed idee is en dat voor nieuwere huizen all electric ook een prima oplossing is.”

‘Wat als we gaan hybridiseren?’
Hij vervolgt: “Een gemiddeld huishouden gebruikt 1.200 kuub gas per jaar, dat is voor alle woningen in Nederland samen 8 miljard kuub per jaar. Als je dat aardgas zou vervangen door waterstof dan lukt dat niet. Voor dezelfde hoeveelheid waterstof is namelijk veel meer elektriciteit nodig dan we kunnen opwekken. Groen gas dan? Dat wordt, nu de veestapel kleiner wordt, ook minder. Het equivalent van 8 miljard kuub aardgas is 80 miljard kilowattuur aan thermische warmte.”

“Maar wat nu als we gaan hybridiseren? Dan denk ik dat we bovengenoemd gemiddelde van 1.200 kuub aardgas per huishouden kunnen terugbrengen naar 400 kuub. Dat betekent dat, wanneer er ook nog een groot aantal woningen overstappen naar een warmtenet of all-electric, er voor de overgebleven 7,5 miljoen woningen onderaan de streep uitgekomen wordt op twee miljard kuub. En dan is de optie groen gas ineens wel heel goed mogelijk. We hebben nog dertig jaar om dit volledig uit te ontwikkelen.”

Hij besluit: “Naar mijn mening hebben we in de toekomst twee bronnen: gasvormig en elektriciteit. En het lijkt mij, zeker gezien de huidige omstandigheden waarvan we wel geleerd hebben niet te afhankelijk te zijn van één energiebron, zeer verstandig te kunnen kiezen tussen gas en elektrisch. Dat maakt hybride ontzettend toekomstgericht. Vandaar dat hybride geen tussenstap is, maar een eindoplossing.”