‘Met deze thermische batterij kan je een van de grootste obstakels wegnemen’

03.07.2025 Sjoerd Rispens

‘Met deze thermische batterij kan je een van de grootste obstakels wegnemen’

Ruimtegebrek is een veelvoorkomend probleem bij consumenten die van het gas af willen. Niet elk huis is even groot en een gemiddelde warmtepomp heeft behoorlijk wat ruimte nodig. De thermische batterij die het Amsterdamse bedrijf Triple Solar onlangs op de markt heeft gebracht biedt een oplossing voor dit probleem, want de batterij is tot vier keer zo klein als een normale boiler. De batterij, die werkt met Phase Change Material (PCM), kan worden aangesloten op een warmtepomp. Door met PCM te werken kan de batterij oneindig vaak herladen.

“Ruimtebesparing is veruit het grootste voordeel van deze batterij en dat vind ik een goede toevoeging aan de energietransitie”, legt Joachim Koot, research en development manager bij Triple Solar, uit. “Een warmtepomp is een fantastisch functioneel apparaat, waar je heel goed mee kan verwarmen. Maar veel dingen eromheen zijn ingewikkeld. Een warmtepomp is groter en duurder in aanschaf dan een gasketel.”

“Dus een warmtepomp staat binnen de transitie altijd op achterstand. Als je één van die nadelen kan wegnemen of reduceren door de 200 liter boiler half zo groot te maken en in een thermische batterij kan stoppen, heb je een hele goede oplossing. Zowel voor nieuwbouw als de uitdagende renovatieprojecten in de transitie kan je met deze batterij met minder volume aan dezelfde comfortverwachting voldoen als bij een vat van 200 liter of bij een gasketel.”

“Het concept van PCM kan je het beste zien als een ijsblokje dat tot water wordt omgesmolten”, gaat Koot verder. “En in het proces van faseverandering zit heel veel energie opgeslagen. Als je een ijsblokje in vaste vorm naar water laat omsmelten zit daar meer warmte in dan wanneer je van 0 naar 80 graden gaat. Faseovergang is een gedegen concept, de fysica werkt goed.”

“Bij dit product wordt een bepaald soort zout gebruikt, dat net zo chemisch is als keukenzout, dus het is helemaal veilig”, gaat Koot dieper op de materie in. “In simpele scheikundetermen gezegd: er wordt een verbinding gemaakt van metaal met niet-metaal. We noemen het Plentigrade58. Het zout wordt net iets warmer dan 58 graden opgewarmd, dan smelt het. Maar er komt ook koud water uit de leiding bij, dat neemt het zout op en dan kan je het verwarmen tot het zout gestold is. Daardoor blijft het op 58 graden en komt er heel veel energie vrij.”

Tapwater wordt nooit minder in kwaliteit
De batterij kent daarnaast nog een groot voordeel volgens Koot. De batterij kan oneindig vaak worden opgeladen zonder rendementsverlies. Van elektrische batterijen is bekend dat ze, wanneer ze zo’n 100 keer zijn opgeladen, minder stroom opnemen dan voorheen. Na duizend keer is dat drie vierde deel van de originele opslagcapaciteit. Maar een ijsblokje kun je oneindig vaak laten smelten, en op diezelfde manier wordt het PCM ook niet slechter bij gebruik.

Het originele concept komt uit Schotland, waar het bedrijf Sunamp Global de batterij introduceerde. Het product past volgens Koot goed in het assortiment van Triple Solar en daarom namen ze het over. Het bedrijf besloot vervolgens om hun eigen PVT-warmtepomp 5 aan de batterij toe te voegen. Het is volgens Koot een compacte manier om warm tapwater op te slaan en zo een mooie aanvulling voor Triple Solar.

De batterij is inmiddels al een paar keer verkocht. “We krijgen veel vragen binnen”, zegt Koot. “Daar zijn we heel blij mee. We hebben een project met corporatiewoningen in Monnickendam. Dat gaat om bestaande bouw waar de gasketel eruit gaat en de thermische batterij met warmtepomp komt er voor terug. Daarnaast loopt er ook een project in Utrecht waarbij voor verschillende woningen thermische batterijen komen. De reacties zijn positief, ook op beurzen. Als bewoners warm water hebben dan zijn ze tevreden en hoor je ze niet. En hoe minder wij horen hoe beter.”

Elke dag of om de twee dagen
Hoe lang duurt het opladen van de batterij? “Dat hangt af van hoe de consument zich gedraagt”, zegt Koot. “Over het algemeen kan de warmtepomp de batterij in twee uur opladen. Ga je heel lang douchen en kom je ver onder de fasetemperatuur terecht zal het wat langer duren. Maar zodra de pomp het signaal krijgt dat ie onder het setpoint is duurt het zo’n twee uur. Hoe vaak per week hangt ook af van het gebruik. In een gemiddeld huishouden moet het elke dag of om de twee dagen.”

Triple Solar hoopt de batterij zo breed mogelijk door het land te verspreiden. “We verkopen aan bestaande woningen en nieuwbouw. Daarnaast adviseren we installateurs hoe zij de batterij zelf aan consumenten kunnen verkopen. Ik zie een mooie toekomst voor dit soort producten. De combi van een warmtepomp met een thermische batterij gaat steeds meer gezien worden in de markt.”