De Pionier: Michael Beelen

01.07.2021 Simone Tresoor

De Pionier: Michael Beelen

De pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Ook in de duurzame warmte zijn pioniers die belangrijk werk deden (of doen) waarop anderen kunnen voortbouwen. In deze rubriek brengen wij ze voor het voetlicht.

Een broekie van 18 was Michael Beelen, nu 52 jaar oud, toen hij zijn eerste wankele schreden in het loodgietersvak zette. “Toen was er gelukkig nog een LTS waar binkies als ik terecht konden. Doodzonde dat die er nu niet meer is. Je ziet de gevolgen: het aantal ambachtslieden is schrikbarend verminderd. Een gemiste kans om jongeren te laten weten hoe leuk het vak is en dat met je handen werken fantastisch is.”

‘Het was alsof ik deel uitmaakte van een groot gezin’
Zijn eerste baan was bij loodgietersbedrijf Kapitein uit Haarlem. “Daar heb ik tien jaar in een heel erg allround bedrijf de kneepjes van het vak geleerd. Ik kijk er met veel plezier op terug, want het was een geweldig bedrijf om te beginnen. Het voelde alsof je deel uitmaakte van een groot gezin. Iedereen kon het goed met elkaar vinden. Dat is een perfecte basis van een goed lopend bedrijf, omdat de werknemers elkaar mochten en graag wilden helpen als dat nodig was”, vertelt de installateur.

Na een jaar of tien verkaste hij naar een ander installatiebedrijf, tot hij kinderen kreeg. Beelen: “Ik wilde ze eigenlijk ook best een keer naar school brengen, maar dat bleek bij mijn werkgever moeilijk.” In 2008 begon het genoeg te kriebelen en heeft hij de stap naar de Kamer van Koophandel gemaakt: zijn eigen bedrijf was geboren en hij heeft nog geen dag zonder werk gezeten.

‘Je kunt je geld tegenwoordig beter besteden aan PV dan dat je het op de bank zet’

“Ik heb in mijn loopbaan natuurlijk de hele ontwikkeling van de ‘oude’ installatietechniek naar de  duurzame installatietechniek meegemaakt en ik vind het leuke thematiek”, vertelt de installateur. “Ik hou ervan mijn klanten te informeren hoe ze zelf zoveel mogelijk kunnen besparen en zo duurzaam mogelijk kunnen zijn. Laten we wel wezen: je kunt tegenwoordig je geld beter besteden aan PV dan dat je het op de bank zet.”

Hij gaat verder: “Ik heb inmiddels zoveel ervaring met de meest uiteenlopende duurzame installaties dat ik dat ook graag doorgeef. Mijn eigen huis moest er uiteraard ook aan geloven: ik ben volledig van het gas af en energieneutraal. Ik heb een lucht-warmtepomp/zonneboiler, zonnecollectoren, een wtw-installatie en 20 PV-panelen. Ik gebruik mijn huis regelmatig als showroom voor klanten die nog twijfelen. Zo blijft de vraag komen: ‘hoeveel geluid maakt die warmtepomp nu eigenlijk?’ Dan nodig ik ze bij mij thuis uit en zijn ze zo om.”

‘Ik ben regelmatig in de schoolbanken te vinden’
Maar een installateur vandaag de dag blijft toch naar cursussen gaan? Zou je je niet beter specialiseren in een product? “Nee dat is niets voor mij, ik vind het totaalpakket juist leuk”, vertelt Beelen. “En dat houdt inderdaad in dat ik regelmatig in de schoolbanken zit om bij te blijven. Ik kies ook echt voor merken waarvan ik vind dat ze goed zijn. Die makkelijk aan te sluiten zijn en weinig problemen geven. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er weinig klachten komen. Ik doe het goed of ik doe het niet.”

“Een van de leukste klussen die ik deed was het volledig verduurzamen van een kerk waar drie gezinnen gingen wonen in Haarlem”, gaat hij verder. “Daar kon ik echt laten zien wat ik kan. Ik vind het ook leuk om als vraagbaak voor jongere installateurs te fungeren. Door mijn ervaring weet ik er best veel van en wij installateurs in Haarlem helpen elkaar graag. Het vak wordt echt steeds interessanter, maar helaas de installateur wel een uitstervend ras en daar maak ik me echt zorgen over.”