De valkuil bij het vermogen bepalen van een warmtepomp

22.06.2021 Geert van den Biggelaar

De valkuil bij het vermogen bepalen van een warmtepomp

Bij het kiezen van een warmtepomp is het juiste vermogen het belangrijkst. Uiteraard is dit afhankelijk van de isolatiewaarde van de woning. Als er na de bouw verbeteringen zijn aangebracht of de woning is vergroot, dan is het vermogen ook vaak anders. Dan kan het verstandig zijn een nieuwe transmissieberekening uit te voeren.

Een juist opgesteld vermogen is cruciaal voor gebouwen die gebruik maken van een warmtepomp. De berekening bepaalt namelijk exact hoeveel vermogen (kW) er nodig is om het gebouw warm te stoken. Voor nieuwbouwwoningen is dit eigenlijk al opgenomen in de verplichte BENG-berekening. Ik zeg ‘eigenlijk’ omdat er geen echte berekening per vertrek uitkomt en die is verplicht bij het toepassen van een warmtepomp op bodemenergie.

'Een ding is zeker, een te grote of te kleine pomp is niet goed'

In de bestaande bouw zijn de actuele verbruiksgegevens meestal wel bekend. Hiermee doorrekenen kan ook een optie zijn. Met een transmissieberekening sluit je alle risico’s uit. Een ding is zeker, een te grote pomp of een te kleine pomp is niet goed. Toch zijn er installateurs die in de grootste valkuil trappen: overdimensioneren.

Overdimensioneren
Installateurs zijn van oudsher gewend om een veiligheidsmarge in te bouwen in het vermogen van de opwekker (overdimensioneren). Wellicht herken je het ook zelf: je plaatst liever een iets grotere opwekker dan een systeem met een wat krapper vermogen. Bij een cv-ketel is dit geen groot probleem, maar met een warmtepomp moet je dit nooit doen. Als je bijvoorbeeld 9 kW uitrekent en je kunt kiezen tussen een warmtepomp van 8 kW of 10 kW, kies dan altijd voor de 8 kW. Een warmtepomp werkt met een compressor en die heeft ‘rustige draaiuren’ nodig. Bij een overgedimensioneerde opwekker kan het voorkomen dat deze te veel aan- en afslaat. Dat is niet goed voor het rendement én het beperkt de levensduur van de compressor. Een kleine ondercapaciteit wordt opgevangen door de  elektrische-verwarmingsspiraal en die heeft meer dan voldoende vermogen om samen met de compressor aan de warmtevraag te voldoen.

En bij een luxe douche dan?
Ook daarbij is het niet nodig om te overdimensioneren. Wel is het van belang om de juiste boiler te dimensioneren. Dit is afhankelijk van het tapgedrag van de bewoners. Om hierachter te komen is het nodig te weten hoeveel minuten een douchebeurt gemiddeld duurt, hoeveel douchebeurten per tijdseenheid er gewenst zijn en hoeveel liter per minuut er met welke temperatuur uit de tappunten moet stromen. Kortom, in de bestaande bouw heb je de kans om samen met de klant maatwerk te leveren. Leg deze afspraken ook vast. Met de komst van de combi cv-ketel en het vertrek van de elektrische of gasboiler zijn we nagenoeg gestopt na te denken over het warmwaterverbruik. Als we tevreden klanten willen, moeten we dat nu juist weer gaan doen.