De vliegende start van SpeedComfort

18.05.2021 Jan de Wit

De vliegende start van SpeedComfort

“Een jongen uit mijn netwerk heeft altijd duizenden ideeën, ik heb er maar eens een opgepakt en uitgewerkt.” Toen Pieter van der Ploeg besloot om de radiatorventilator te bouwen had hij niet durven dromen dat het zo’n succes zou worden. Enkele maanden later zat Van der Ploeg in de trein richting de VN-klimaattop in Parijs en werd de SpeedComfort verkozen tot ‘Groenste Idee van Nederland’.

Het begin van SpeedComfort leest haast als een slecht geschreven roman, omdat het te mooi om waar te zijn klinkt. Een relatief eenvoudig apparaat dat iedereen verbaast en direct overal in de prijzen valt. “Een goed netwerk en de juiste tijdsgeest zijn belangrijk. Ik heb het prototype in der tijd aan Maurits Groen laten zien en die was gelijk enthousiast. Hij was jurylid van het BNNVARA-programma ‘Het groenste idee van Nederland’.

“Daar werd de SpeedComfort gelijk dagwinnaar en aan het einde van de week de overallwinnaar. De volgende dag zat ik om acht uur ’s ochtends ineens in de trein richting Parijs met de hele Nederlandse delegatie. Met de directeuren van ProRail, NS, Eneco en toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. De hele Nederlandse top zat in die trein. Maar ’s avonds op het NOS Journaal zag je mij met de SpeedComfort als eerste uit de trein stappen”, vertelt Van der Ploeg lachend.

Idee
Een SpeedComfort is een kleine ventilator die met magneten – en dus uit het zicht – tussen de radiatorplaten geplaatst kan worden. Wanneer de externe thermostaatschakelaar meet dat de radiator 33 graden is, slaat de ventilator aan en wordt de warmte versneld en gelijkmatiger over de ruimte verdeeld. Zodra de temperatuur van de radiator afgekoeld is tot 25 graden schakelt de SpeedComfort uit.

Het idee is niet van Van der Ploeg zelf. Die eer gaat naar een installateur uit zijn netwerk. “Anton van de Broek heeft de radiatorventilator vijftien jaar geleden al bedacht”, legt Van der Ploeg uit. “Hij woonde in een buurt met slecht geïsoleerde rijtjeshuizen en zag dat de woonlasten begonnen te stijgen door de toenemende energiekosten. Hij heeft de radiatorventilator bedacht om efficiënter gebruik te maken van energie en zijn buren te helpen met hun woonlasten.

“Ik heb hem en de twee engineers die er vijftien jaar geleden betrokken bij waren opgebeld. In die tijd had ik namelijk een bedrijf dat andere bedrijven hielp met energie besparen. Zij waren gelijk enthousiast, omdat ze het jammer vonden dat het eerder was stilgevallen. Een paar maanden later hadden we een prototype.

“Los van alle positieve aandacht kregen we ook al snel de indruk dat de markt wel interesse had in ons product. Onze webwinkel was eind november klaar, een dag na de winst van ‘Het groenste idee van Nederland’. Uit de voorverkoop haalden we al 70.000 euro omzet en na onze marktintroductie in februari 2016 op de VSK in de Jaarbeurs in Utrecht konden we gaan uitleveren. Twee weken later waren alle 3.500 stuks op.”

“Als je een SpeedComfort een seizoen probeert, kun je daarna ook beter inschatten welke warmtepomp het beste bij je huis past.”

Innovatie
Even later stond de volgende competitie alweer voor de deur. Dit keer van stichting DOEN met Ed Nijpels in de jury, zo memoreert Van der Ploeg. “Spijtig genoeg werden we daar tweede, want de hoofdprijs was 100.000 euro en als tweede kreeg je alleen een bloemetje. Iemand uit de jury zei me nog dat je maar beter tweede kon worden, zonder dat geld ‘zouden we tenminste niet lui worden’. Maar we hielden er ook concreet iets aan over. De financiële man van DOEN vond het zonde dat wij niet hadden gewonnen en bood ons een renteloze lening met een looptijd van twee jaar. Aflossen hoefde pas wanneer de cashflow het zou toestaan.”

Met crowdfunding en enkele sterke partners erbij kon SpeedComfort een vliegende start maken, maar voor Van der Ploeg is dat niet voldoende. ”We staan er echt heel goed voor. Onze omzet verdubbelt ieder jaar en we hebben altijd zwarte cijfers kunnen schrijven. We zijn marktleider, bijna monopolist, en die voorsprong proberen we vast te houden door te blijven innoveren. Momenteel gaan we over naar de volgende generatie. De magneetophanging is slimmer en universeel toepasbaar, waardoor we geschikt zijn voor nog meer type radiatoren.”

Warmtepompen
De combinatie met een warmtepomp maakt de SpeedComfort volgens Van der Ploeg nog aantrekkelijker. “Warmtepompinstallateurs en -adviseurs bevelen ons steeds vaker aan. Je kan direct besparen zonder de boel overhoop te moeten halen en als je een SpeedComfort een seizoen probeert, kun je daarna ook beter inschatten welke warmtepomp het beste bij je huis past. Wij spelen daar weer op in met onze zakelijke webshop waar installateurs per project onze producten met korting kunnen bestellen.

“Verder werken we aan een app en het slimmer maken van de start- en stoptemperatuur om de samenwerking tussen SpeedComfort en warmtepomp te verbeteren. 33 graden is immers best warm voor een warmtepomp. We zijn de elektronica van de nieuwste versie nu aan het testen en hopen dat het komend stookseizoen te kunnen introduceren. Daar zal ook een CO2-sensor inzitten, met draadloze communicatie waardoor kan worden samengewerkt met bedrijven die starthome solutions aanbieden.

“Je krijgt dan een app-melding wanneer het CO2-gehalte te hoog wordt in de ruimte. De sensormarkt is nog erg niche, maar het belang van luchtkwaliteit in huis neemt steeds meer toe en wij staan al voorgesorteerd.”

Energietransitie
Samen met zijn partners probeert Van der Ploeg het positieve verhaal te vertellen van de energietransitie, die onterecht vaak negatief afgeschilderd wordt in zijn ogen. “Het is heel voordelig om duurzaam in je huis te investeren. Een SpeedComfort plaats je in een handomdraai en je profiteert direct. Meer comfort én minder energieverbruik. Zo veel mensen beginnen direct over de terugverdientijd, maar dat je toch ook niet als je een auto gaat kopen?

“Er zijn steeds meer woningen en gebouwen die door slimme, duurzame investeringen profiteren van een lagere energierekening. Dat moet meer naar voren komen. SpeedComfort is daar ook een mooi voorbeeld van; onze producten zijn makkelijk te plaatsen, bieden meer comfort en minder energiekosten. Zo simpel is het.”