Duurzame jonge talenten: Auke de Vries (DeWarmte)
21.10.2021 Jan de Wit

In 2050 moeten een kleine zeven miljoen woningen en een miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Waar er in de beginfase werd ingezet op het grootschalig omzetten van wijken en gebieden naar aardgasvrije alternatieven, komt er nu steeds meer aandacht voor maatwerk. Zijn bedrijf DeWarmte wil hier ook op inspelen, zo vertelt co-founder en duurzaam jong talent Auke de Vries.
De Vries en zijn businesspartner Sander Wapperom waren er tijdens hun studie aan de TU Delft al uit dat ze wilden ondernemen én dat dit binnen de duurzaamheidssector moest zijn. “Je hoort vaak dat ondernemers een bepaalde openbaring hebben en zo aan een revolutionair product komen. Zo hebben wij het zeker niet aangepakt. We zijn heel actief duurzame ideeën gaan bedenken, omdat we dat een hele belangrijke ontwikkeling vinden.”
Beide heren studeerden werktuigbouwkunde, waarmee de warmtesector verschillende raakvlakken heeft. “Zo hebben we al vroeg veel kennis van de warmtesector op kunnen doen, denk aan toegepaste warmteoverdracht en kennis van stromingsleer”, vertelt De Vries. “We hebben daarom een lijst met ideeën voor een onderneming gemaakt en hebben die vervolgens teruggebracht aan de hand van wat we interessant vinden en wat markttechnisch en commercieel potentie heeft volgens ons.”
De HeatCycle
Het idee dat uiteindelijk is uitgewerkt tot product is de HeatCycle, een systeem dat warmte onttrekt uit gebruikt warm water in de riolering en dat vervolgens inzet voor het maken van schoon warm tapwater of in de verwarming van de woning. Circulair warmtegebruik dus.
Het systeem is uitvoerig getest in The Green Village, op de TU Delft campus, en enkele proefwoningen. “Zowel particulier als binnen woningcorporaties”, aldus De Vries. “Nu willen we een stap zetten en starten met de eerste commerciële installaties. Daarvoor zijn we nu ook op zoek naar installatiepartners. Wij willen systemen voor een heldere prijs verkopen, makkelijk en zonder ingewikkelde offertes, maar we kunnen ze niet zelf allemaal installeren.”
Volgens hem is de proeffase goed verlopen en goed ontvangen. “Particulieren die een HeatCycle hebben aangeschaft, hebben er natuurlijk heel bewust zelf voor gekozen en waren ook blij dat ze hem kregen.” Hoewel uiteraard niet alles vlekkeloos verliep.
“Als je gaat opschalen van een naar tien systemen, dan loop je tegen onverwachte dingen aan. Je verwacht dat het systeem op een bepaalde manier werkt en hoe het omgaat met bijvoorbeeld vuil en vocht. Dan loop je tegen complicaties aan, die je vervolgens oplost. Daarvoor is zo’n pilot ook bedoeld. Uiteindelijk heeft de werking van het systeem nooit ter discussie gestaan.”
Hierdoor kreeg DeWarmte ook leuke reacties terug van gebruikers. “Ons systeem bespaart huishoudens gas. Mensen zagen hun cv-ketel niet meer aanslaan tijdens het douchen, waardoor je besparingen zichtbaar wordt. Met als gevolg dat ze ook beter gingen letten op andere systemen in huis.”
Shift naar meer maatwerk
Hoewel DeWarmte met de HeatCycle een warmteoplossing biedt aan individuele huishoudens hebben ze een missie die breder is dan dat. “Onze missie is het versnellen van de warmtetransitie”, zo valt er te lezen op de website. “Wij dragen bij aan de warmtetransitie door producten te ontwikkelen die de barrières voor verduurzaming wegnemen.”
Goed voor de businesscase, goed voor grootschalige acceptatie van duurzame warmteoplossingen. “Je ziet ook een verschuiving in het overheidsbeleid”, stelt De Vries. “Er zijn traditioneel natuurlijk twee paden: de collectieve en de individuele oplossingen. De nadruk lag eerst op de collectieve warmtenetten, maar dat schuift nu naar meer individuele oplossingen om Nederland van het gas af te helpen.” Volgens hem versnellen hybride oplossingen – zoals de HeatCycle – de transitie.
“Wachten op de perfecte oplossing is niet rendabel. Je moet nu al starten om de ambitieuze targets te halen en daarnaast bespaar je met een hybride oplossing ook al direct uitstoot en geld.” Zeker nu de gas- en elektriciteitsprijzen zo hoog zijn, is dat geen overbodige luxe.
“Mensen zien de noodzaak nu meer om verduurzamende maatregelen te nemen. Al met al ben ik ook wel positief over de warmte- en energietransitie. Het kan en moet sneller met een meer sturende overheid, maar ik kijk er optimistisch tegenaan.”
In de reeks ‘Duurzame jonge talenten’ geven de aanstromende duurzame talenten van de energiesector hun visie op de energietransitie. De jonge ondernemers zijn geselecteerd op basis van de Duurzame Jonge 100, een initiatief van SustainableMotion om Nederland te laten zien dat duurzaamheid nu al mogelijk is.