Dynamische contracthouders bij Zonneplan verbruikten 23 procent minder gas

11.01.2023 Brendan Hadden

Dynamische contracthouders bij Zonneplan verbruikten 23 procent minder gas

Zonneplan meldt dat huishoudens met een dynamisch energiecontract bij het bedrijf gemiddeld 910 kuub gas verbruikten in 2022, terwijl het gemiddelde huishouden 1146 kuub verbruikte. Volgens de energieleverancier is het directe inzicht van hun klanten in hun verbruik de voornaamste reden voor dit verschil.

Zonneplan berekende de gemiddelden door de verbruiksgegevens van hun klanten met de allocatiegegevens van de netbeheerders te vergelijken. Netbeheerders registreren per uur het gasverbruik op verschillende stations (gasontvangststations) en delen vervolgens de hoeveelheid verbruikt gas door het aantal huishoudens dat op een station zit aangesloten. Uiteindelijk berekenen ze hoeveel elk energiebedrijf moet betalen aan de hand van een gemiddelde: het gemiddeld verbruik van alle huishoudens aangesloten op een station, vermenigvuldigd door het aantal huishoudens per energiebedrijf in dat gebied.

Het idee hierachter is dat gebruikers die bij een bepaald station zijn aangesloten waarschijnlijk hetzelfde verbruiksprofiel hebben. Maar volgens de analyse van Zonneplan is dit dus niet het geval voor hun klanten met een dynamisch contract. Zonneplan argumenteert dat het inzicht dat hun klanten via de app hebben in hun verbruik en de kosten daarvan leidt tot lager verbruik. Ook zou het maandelijks betalen voor je daadwerkelijke verbruik resulteren in gedragsaanpassing.

Zonneplan zelf heeft inzicht in het verbruik van hun klanten via een kastje in de slimme meter. Het bedrijf zegt hierbij wel dat hoewel klanten zelf live en direct de data kunnen uitlezen, Zonneplan alleen inzicht heeft in de cumulatieve en geanonimiseerde data.