Een prijsplafond, verplichte meerjarige contracten en een lager voorschot op de energierekening

20.09.2022 | Actueel Jan de Wit

Een prijsplafond, verplichte meerjarige contracten en een lager voorschot op de energierekening
┬ęConsumentenbond

Vanaf 1 november gaat het voorschotbedrag op de energierekening omlaag, dat meldt de NOS. Ook meldt de publieke omroep dat er een prijsplafond komt voor energie en dat energiebedrijven meerjarige contracten zullen moeten aanbieden.

Het kabinet en energiebedrijven zijn het eens geworden over een prijsplafond en andere maatregelen tegen de stijgende energieprijzen. De plannen zullen hoogstwaarschijnlijk in de loop van dinsdag worden gepresenteerd door Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Voor november en december gaat het voorschotbedrag op de energierekening omlaag. Vanaf 1 januari 2023 gaat er een prijsplafond gelden voor het eerste deel van de energierekening.

De NOS vermoed dat de overheid hiervoor het gemiddeld energieverbruik per jaar zal gebruiken. Volgens Milieu Centraal is dat 1.169 kubieke meter gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Hiervoor gaat iedereen maximaal de elektriciteits- en gasprijs betalen die hiervoor in januari 2022 werd betaald. Voor het verbruik dat boven deze gemiddelden ligt zal de marktprijs gelden.

Wanneer de marktprijs boven het prijsplafond ligt zal de overheid de extra kosten op zich nemen. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat mensen acute betalingsproblemen krijgen.

Het Centraal Planbureau berekende enkele maanden geleden dat tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens moeite krijgen met het betalen van hun maandelijkse lasten, als de energieprijzen en andere vaste lasten hoog blijven. Dat zijn 9 tot 15 procent van alle huishoudens.

Lees ook: Kabinet wil energieafsluitingen voorkomen met noodfonds

Energiebedrijven zullen deze winter ook geen huishoudens mogen afsluiten vanwege betalingsproblemen. Daarnaast wil het kabinet dat zij klanten meerjarige contracten gaan aanbieden.

“Jarenlang was maximale keuzevrijheid het credo voor energiecontracten. Dat leidde in Nederland tot lagere prijzen, maar nu de wereldmarkt onder druk staat, wordt de consument opgezadeld met variabele prijzen en nul komma nul voorspelbaarheid”, zo zei minister Jetten zondag in de Abel Herzberglezing.

“Ik wil die balans herstellen: bedrijven verplichten ook lange termijncontracten aan te bieden, in ruil voor een reële overstapvergoeding als de consument tussentijd wil switchen.”

Eerder bleek al dat het kabinet in 2023 de energiebelasting gaat verlagen en een energietoeslag van 1.300 euro zal bieden aan mensen met een minimuminkomen.

kabinetprijsplafondvoorschot op de energierekeningenergierekening energiebedrijvenmeerjarige contractenenergieprijzenRob Jettenministerie voor Klimaat en EnergiePrinsjesdagMiljoenennotarijksbegrotingmilieu centraalelektriciteitsprijs gasprijsCentraal Planbureauhuishoudensenergieafsluitingenenergiebelastingkoopkrachtreparatie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Dag van de Warmtepomp

8 juni 2023
13:00 - 19:00

Opleidingscentrum GO┬░

Lees verder

Webinar: Uitvoeringsgereed voor het NIP

8 juni 2023
16 uur
nvt

Regionaal Energieloket

Lees verder

Event: Samenwerkdag Rechtvaardige energietransitie

20 juni 2023
12:30 - 17:30
Basecamp

Stroomversnelling

Lees verder

Event: Hybride Verwarmd

21 juni 2023
TivoliVredenburg Utrecht

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu