Elektrische kachels vliegen Duitse winkels uit door angst voor gascrisis

12.08.2022 Kenneth Nwosu

Elektrische kachels vliegen Duitse winkels uit door angst voor gascrisis

Door angst voor gastekorten deze winter is de verkoop van elektrische kachels in Duitsland sterk toegenomen.

Experts wijzen op de hogere kosten en mogelijke overbelasting van het stroomnet. Het boven de Europese energiemarkt hangende zwaard van Damocles uit zich onder andere in een run op elektrische kachels. Ook Duitsland maakt zich zorgen om het vullen van de gasvoorraden voor de winter en kondigde reeds mogelijke rantsoenering van gas aan. Ook zou de thermostaat deze winter lager gezet moeten worden uit besparing. Uit angst voor een mogelijk koude winter wenden Duitsers zich nu tot een elektrisch alternatief.

In de eerste helft van 2022 werden ongeveer 600.000 elektrische kachels verkocht. Volgens marktonderzoekbureau GFK een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zowel verkopers als leveranciers zien hun voorraden in hoog tempo afnemen, zo meldt Euronews.com.

Drie keer zo duur en onwenselijk
Het gebruik van de elektrische variant voor verwarming zou echter drie keer duurder kunnen zijn, zo melden deskundigen aan de nieuwssite. Bovendien zou het Duitse stroomnet niet berekend zijn op de plotse, extra belasting wanneer al die elektrische kachels gelijktijdig ingeschakeld worden. Daarom wordt gewaarschuwd voor het risico op black-outs.

Hans Schneider, consultant energietransitie bij Liander, waarschuwt ervoor dat dit ook in Nederland kan gebeuren. “Niet iedereen weet dat elektrische kacheltjes erg onverstandig zijn. Ze slurpen stroom en ze kunnen bij grootschalige toepassing en als het serieus koud wordt de netten in woonwijken overbelasten.”

Ook voor de lange termijn maakt hij zich zorgen voor de impact van de normering woningverwarming. “Deze maatregel kán er ook toe leiden dat mensen hun toevlucht nemen tot elektrische oplossingen die onnodig veel vermogen vragen, zoals elektrische cv-ketels en kachels, elektrische vloerverwarming, infrarood en doorstroomverwarmers voor warm water met als mogelijk gevolg torenhoge stroomrekeningen en overbelaste stroomnetten”, aldus Schneider.

“Een goede voorlichtingscampagne 'verstandig elektrisch verwarmen' lijkt me dringend nodig. Zowel richting consumenten als richting installateurs en leveranciers.”