Elektrische warmtepomp meest duurzame oplossing

25.11.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Elektrische warmtepomp meest duurzame oplossing

Elektrische warmtepompen zijn de beste en meest duurzame oplossing voor individuele verwarming, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie van de Europese Consumentenorganisatie (BEUC). Dat meldt het Franse nieuwsplatform EURACTIV.

Volgens de studie is de elektrische warmtepomp het meest geschikt om ecologische doelstellingen te bereiken omdat het de ‘meest betaalbare optie is voor consumenten die hun verwarming koolstofvrij willen maken’. Dit is echter enkel het geval als er subsidie mogelijk is.

Vergelijking
De studie maakte een inschatting van de kosten van verwarming tussen 2025 en 2040, en vergeleek verwarming met elektrische warmtepompen met hybride elektrisch-waterstof-warmtepompen en waterstofboilers.

In de schatting wordt rekening gehouden met de kosten van de apparatuur en de kosten van de energieproductie, de exploitatie van de energienetwerken en de nodige upgrades, de kosten van de isolatie van gebouwen en de kosten van de aankoop en installatie van de apparatuur.

Aanmoediging
"De apparatuur is relatief duur in aanschaf in vergelijking met alternatieve oplossingen, wat de overgrote meerderheid van de particulieren ervan weerhoudt om deze oplossingen verder te overwegen. Bovendien is deze technologie nog steeds zeer slecht bekend bij het grote publiek", aldus de studie.

In hun studie moedigen de Europese consumentenverenigingen de nationale regeringen en lokale overheden aan om huishoudens financiële steun te verlenen bij de aankoop van de pompen.

Ze roepen de Europese Commissie ook op om prioriteit te geven aan de inzet van individuele elektrische warmtepompen in stedelijke gebieden. Daarom moet in het volgende gaspakket geen doelstelling worden vastgesteld voor het bijmengen van waterstof in bestaande gasnetwerken, zo voegen zij eraan toe.

All-electricall-electric warmtepompEuropapopulariteitbekendheidwaterstofhybride warmtepomp

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Opleidingen Advieskunde en Duurzame Energie

Logo PHOE
12 april 2022 - 28 juni 2022
13.00 - 17.00 uur Duurzame Energie 8.30 - 12.30 uur Advieskunde
Naarden

PHOE

Lees verder

Event: 22 juni 2022: Kennissessie ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’

Logo Stichting Warmtenetwerk
22 juni 2022
van 12.00 tot 18.00 uur
Beeld en Geluid, Zeestraat 82 in Den Haag

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu