Energiearmoedefixers

20.09.2022 Maya van der Steenhoven

Energiearmoedefixers

Het nieuws gaat er iedere dag over. Toch realiseren weinig mensen zich hoe erg het voor een deel van Nederland gaat worden. Er is de afgelopen maanden hulp gegeven om de energierekening te betalen waar veel huishoudens nu nog profijt van hebben. Maar realistische voorspellingen geven aan dat ongeveer een derde van de huishoudens in Nederland moeite zal gaan krijgen met het betalen van de energierekening.

Van huishoudens die deze problemen nu al hebben is bekend dat zij uit angst niet meer warm douchen en de verwarming en de koelkast uit zetten. Het aantal mensen dat deze winter dit soort drastische maatregelen gaat nemen zal naar mate dat de problemen zich uitbreiden in snel tempo oplopen. Dit zal met name ouderen en kinderen treffen, omdat die meer thuis zijn.

Zetmop60
Het voordeel is natuurlijk dat veel huiseigenaren nu actie ondernemen om te gaan verduurzamen. Doordat iedereen tegelijk aan de slag gaat lopen de wachttijden en de prijzen wel sterk op. Als je bij de groep hoort die bezig is, of zijn huurder bent, ben je dus absoluut één van de gelukkigen.

Maar niet iedereen heeft geld om zijn huis nu te verduurzamen. Of ze zijn afhankelijk van een huisbaas. Voor deze mensen is er gelukkig andere hulp, namelijk de energiefixers. Energiefixers zijn mensen die zijn opgeleid om kleine besparende maatregelen uit te voeren. Denk hierbij aan keteloptimalisatie, bespaardouches, tocht en ventilatie, radiatorfolie, bespaarlampen en nog meer.

Dit kan nog voor de winter en leidt per direct tot een lagere rekening. Ik merk dat er veel twijfel bestaat over het effect van deze maatregelen, terwijl dat echt al op alle manieren bewezen effectief is. Voor veel gezinnen en ouderen kan het het verschil zijn tussen de verwarming of koelkast uit of aan.

Aan de slag met lokale initiatieven
We moeten aan de slag met het uitrollen van wijkacties met klusbussen vol met energiefixers. Bij gemeenten is hiervoor al maanden armoedegeld vanuit het Rijk beschikbaar en er zijn overal prachtige voorbeelden die gemeenten zo over kunnen nemen.

Juist door aan te sluiten bij lokale initiatieven en met hen aan de slag te gaan, kan een golf van actiebereidheid ontstaan waardoor steeds meer mensen aansluiten. Of om hun huis te laten doen, of om zelf in actie te komen en anderen te helpen. Goed uitgevoerd ontstaat er dan een fijnmazig sociaal netwerk van actieve bewoners die elkaar vaker gaan helpen.