Europese regeringen gaan gezamelijk gas inkopen

28.03.2022 Nicolien van Loon

Europese regeringen gaan gezamelijk gas inkopen

Vrijdagavond zijn de 27 Europese lidstaten het na lange onderhandelingen eens geworden over een reeks maatregelen om de hoge energieprijzen te drukken. Gas gaat op vrijwillige basis gezamenlijk ingekocht worden. Hiermee zorgen ze ervoor dat de ondergrondse gasopslag voor de komende winter voor 80 procent is gevuld, valt te lezen op Nu.nl.

Over dit onderwerp zijn lange en hevige discussies gevoerd tussen de regeringen van de EU-lidstaten. Dit gebeurden tijdens de tweede dag van de Europese top in Brussel, die draaide om de problemen met energie.

Hoewel Nederland lange tijd tegen een gezamenlijk inkoopbeleid van gas was, heeft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, zich vorige week bedacht en is sindsdien wel voorstander van de maatregel.

Ontkoppeling gas- en elektriciteitsprijs
Eind mei komt de Europese Commissie met voorstellen over een mogelijke ontkoppeling van de gas- en elektriciteitsprijs. Dit beloofde voorzitter Ursula von der Leyen na afloop van de Europese top in Brussel: "Het is tijd daarnaar te kijken." De gevolgen van een mogelijke invoering van een maximumprijs op gas zullen ook worden onderzocht.

Prijsplafond
Vooralsnog zitten Nederland en Duitsland tegen een prijsplafond voor gas.  Een aantal zuidelijke landen wil dat invoeren om de energierekeningen voor hun burgers en bedrijven te drukken. De voorzitter zei dat Spanje en Portugal bij hoge uitzondering toestemming kunnen vragen aan de Commissie om maatregelen te nemen die leiden tot prijsverlagingen.

Nederland zal geen verlies gaan maken op gas dat hier straks verplicht wordt opgeslagen en vervolgens aan het buitenland geleverd wordt. Dit heeft minister-president Mark Rutte gezegd. Volgens hem hebben de Europese landen afgesproken dat de afnemende landen delen in de kosten als duur ingeslagen gas intussen in waarde is gedaald.

Voor Nederland is dit voordelig. Nederland bergt veel gas, ook voor andere Europese lidstaten. Volgens de nieuwe Europese afspraken moet komend najaar 80 procent van die reservoirs gevuld zijn.

Eerlijk evenwicht
Na afloop van de Europese top zei Rutte dat er "goede afspraken gemaakt" over solidariteit zijn gemaakt. Om een eerlijk evenwicht te verzekeren gaat de Europese Unie rekening houden met de belangen van lidstaten met een flinke opslagcapaciteit.